سیاهی زیر چشم می تواند ناشی از افزایش سن، ژنتیک، خستگی و موارد دیگر باشد. اما این سیاهی ها معمولا نشانه مشکل پزشکی نیستند. در حالی که تیرگی دور چشم معمولا جای نگرانی ندارد، ممکن است به دلایل زیبایی بخواهید آنها را کم کنید. درمان ها از روش های خانگی مانند کمپرس سرد تا روش های پزشکی مانند لیزر درمانی را شامل می شود.
تیرگی زیر چشم چیست؟
تیرگی زیر چشم به این معنی است که پوست دور چشم شما در سایه های مختلف آبی، بنفش، قهوه ای یا سیاه به نظر می رسد.
تیرگی دور چشم به این معنی است که ناحیه پوست دور چشم شما تیره به نظر می رسد. این ناحیه ممکن است بسته به رنگ طبیعی پوست شما به صورت سایه هایی از آبی، بنفش، قهوه ای یا سیاه ظاهر شود. تیرگی دور چشم ممکن است باعث شود شما خسته یا پیرتر از سن خود به نظر برسید.
علل زیادی برای تیره شدن دور چشم وجود دارد. اما آنها معمولا نشانه مشکل پزشکی نیستند. تیرگی زیر چشم به طور معمول دلیلی برای نگرانی نیست. اما ممکن است بخواهید به دلایل زیبایی، برای رفع تیرگی زیر چشم خود اقدامی انجام دهید.
چه کسانی تیرگی دور چشم دارند؟
تیرگی زیر چشم افراد را در تمام سنین، نژادها و جنسیت ها تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین همه انواع پوست می توانند درجات مختلفی از تیرگی را نشان دهند. با این حال، تیرگی دور چشم در برخی از گروه های خاص افراد بیشتر شایع است. این گروه ها عبارتند از:
- افراد مسن
- افرادی که سابقه خانوادگی تیرگی زیر چشم دارند
- افراد با رنگ پوست تیره تر
علت تیرگی دور چشم
علل مختلفی برای سیاهی زیر چشم وجود دارد. یکی از شایع ترین دلایل آن افزایش سن است. با افزایش سن، پوست زیر چشم نازک شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهد و باعث می شود رگ های خونی زیر پوست بیشتر دیده شوند. این وضعیت باعث تیره به نظر رسیدن زیر چشم می شود. همچنین ممکن است فرورفتگی هایی در زیر چشم ایجاد شود که سایه ایجاد کرده و باعث پف زیر چشم به نظر برسد.
از دیگر دلایل سیاهی زیر چشم عبارتند از:
- ژنتیک: طبق تحقیقات، سیاهی زیر چشم ممکن است ارثی باشد.
- درماتیت: اگزما و درماتیت تماسی می توانند باعث گشاد شدن رگ های خونی زیر چشم و تیرگی آن شوند.
- مالیدن چشم: مالیدن و خاراندن چشم می تواند باعث تورم زیر چشم و پاره شدن رگ های خونی شود.
- کمبود خواب: عادات بد خواب باعث می شود پوست زیر چشم کم رنگ به نظر برسد و رگ های خونی به راحتی از زیر پوست دیده شوند.
- هایپرپیگمنتاسیون: قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب باعث تحریک بدن برای تولید بیشتر ملانین می شود. ملانین ماده ای (رنگدانه) است که به پوست رنگ می دهد.
- کم آبی بدن: زمانی که به اندازه کافی آب نمی نوشید، پوست دور چشم ممکن است کدر و تیره به نظر برسد.
- عوامل سبک زندگی: سایر عوامل مانند استرس، مصرف بیش از حد الکل و سیگار کشیدن می توانند باعث سیاهی دور چشم شوند.
درمان سیاهی دور چشم
راهکارهای خانگی برای درمان تیرگی دور چشم
برای از بین بردن سیاهی زیر چشم، کارهای زیادی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید. برخی از درمان های خانگی تیرگی زیر چشم عبارتند از:
- خواب کافی داشته باشید: سعی کنید هر شب حداقل هفت ساعت بخوابید تا از ایجاد سایه در اطراف چشمان جلوگیری شود.
- از بالش بیشتری استفاده کنید: سر خود را با چند بالش اضافی بلند کنید تا از جمع شدن مایعات زیر چشمان در شب جلوگیری شود. این روش ممکن است به پف زیر چشم کمک کند.
- کمپرس سرد: برای کمک به کوچک شدن رگ های خونی گشاد شده، قاشق های سرد را روی چشمان خود قرار دهید. کمپرس سرد می تواند پف کردگی پلک و تیرگی زیر چشم را کاهش دهد.
- خیار: برش های خیار را روی چشمان خود بگذارید. این می تواند به پف کردگی کمک کند زیرا خیار سرشار از آب و ویتامین C است.
- کیسه های چای: کیسه های چای سرد را زیر چشمان خود قرار دهید. این می تواند گردش خون را افزایش دهد زیرا چای حاوی کافئین و آنتی اکسیدان است.
- ماساژ صورت: ماساژ ناحیه اطراف چشم می تواند به بهبود گردش خون کمک کند.
- آرایش: از کانسیلر زیر چشم و کرم آرایش برای ترکیب رنگ پوست خود برای پوشاندن حلقه های سیاه استفاده کنید.
درمان پزشکی تیرگی زیر چشم
اگر به دنبال درمان قطعی سیاهی دور چشم خود هستید، با پزشک خود تماس بگیرید. آنها می توانند به شما بگویند که چه گزینه های درمانی برای شرایط پوستی شما در دسترس است. گزینه های درمان پزشکی برای از بین بردن سیاهی دور چشم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کرم های موضعی و مواد سفید کننده: کرم های موضعی، مانند ویتامین C، و مواد سفید کننده، مانند هیدروکینون، می توانند به روشن شدن تیرگی زیر چشم کمک کنند.
- لایه برداری شیمیایی: لایه برداری شیمیایی با استفاده از اسیدهای آلفا هیدروکسی برای کاهش رنگدانه های زیر چشم استفاده می شود.
- لیزر درمانی: روش های لیزر می توانند به ترمیم و سفت شدن پوست شما کمک کنند. گزینه های غیرتهاجمی لیزر شامل لیزرهای رنگ پالس و دیود می باشد.
- فیلر زیر چشم: فیلرهای تزریقی مانند ژل اسید هیالورونیک می توانند حجم را افزایش داده و به صاف شدن پوست شما کمک کنند.
- جراحی پلک: در روشی به نام بلفاروپلاستی، چربی و پوست اضافی از ناحیه چشم شما برداشته می شود.
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP): این تزریقات می توانند پوست اطراف چشم شما را ترمیم کند، سرعت رشد رگ های خونی را افزایش دهد و کلاژن و پوست شما را تقویت کند.
پیشگیری از تیرگی زیر چشم
پیشگیری از تیرگی زیر چشم همیشه ممکن نیست. اما تغییراتی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند. این تغییرات عبارتند از:
- از محافظ آفتاب استفاده کنید: استفاده از کرم ضد آفتاب روی صورت، به خصوص اطراف چشم را فراموش نکنید. و از عینک آفتابی استفاده کنید.
- برنامه خواب خود را تنظیم کنید: به موقع بخوابید و مطمئن شوید که هر شب حداقل هفت ساعت خواب داشته باشید.
- استرس خود را کاهش دهید: راه های سالمی برای مدیریت استرس خود پیدا کنید، مانند برنامه ریزی زمانی برای مراقبت از خود.
- مصرف نوشیدنی را کاهش دهید: مصرف بیش از حد الکل می تواند باعث کاهش گردش خون شود.
- سیگار کشیدن و مصرف دخانیات را ترک کنید: سیگار کشیدن روند پیری پوست شما را تسریع می کند.
مراجعه به پزشک
اگر تیرگی دور چشم دارید، احتمالا فقط نشانه پیری، کمبود خواب یا سایر دلایل رایج است. این معمولا به خاطر یک مشکل پزشکی ایجاد نمی شود. اما اگر فقط زیر یک چشم تیرگی یا تورم دارید، با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است یک بیماری زمینه ای داشته باشید که نیاز به درمان دارد.
سوالات متداول دیگر
علت تیرگی زیر چشم در نوزادان چیست؟
کودکان و نوزادان هم به همان دلایلی که بزرگسالان دچار تیرگی زیر چشم می شوند، ممکن است این مشکل را پیدا کنند. پوست زیر چشم آن ها نازک و حساس است، بنابراین رگ های خونی بیشتر نمایان می شود.
تیرگی زیر چشم نوزاد شما ممکن است به دلیل ژنتیک، مالیدن چشم ها یا خستگی ایجاد شود. همچنین ممکن است در حال ابتلا به یک بیماری جزئی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا عفونت گوش باشند.
کم آبی بدن، خرخر کردن و آسیب دیدگی از دیگر دلایل ایجاد تیرگی زیر چشم کودک شماست. اگر از تیرگی زیر چشم فرزندتان نگران هستید، با پزشک متخصص اطفال او صحبت کنید.
جمع بندی
تیرگی زیر چشم یک شکایت شایع در بین افراد در تمام سنین است. آنها معمولا به دلیل افزایش سن، ژنتیک، آلرژی یا کمبود خواب ایجاد می شوند.
درمان های خانگی و گزینه های درمان پزشکی ممکن است بتوانند به اصلاح تیرگی زیر چشم شما کمک کنند. اما اگر تیرگی ها همچنان باقی ماند یا تورم بیش از حد دارید، حتما با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا بفهمند که آیا بیماری زمینه ای دارید که نیاز به درمان خاصی دارد یا خیر.