کاشت مو میتواند باعث رشد مجدد موهای ضخیم و سالم در سراسر پوست سر شما شود و به شما اعتماد به نفس و ظاهر جوانتری ببخشد. با این حال، مانند هر جراحی دیگری، این روش نیز با برخی خطرات همراه است.
نسبت به سایر انواع جراحیهای زیبایی، کاشت مو دارای نرخ عارضه پایینی است و تحقیقات نشان میدهد که عوارض جانبی تنها در 4.7 درصد از افرادی که کاشت مو انجام میدهند، رخ میدهد.
با این حال، عوارض جدی نیز ممکن است رخ دهد و شما باید به طور کامل از خطرات آگاه باشید تا بتوانید تصمیم بگیرید که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر. در این مقاله، ما به موارد زیر خواهیم پرداخت:
- کاشت مو چیست
- خطرات و عوارض جانبی کاشت مو
- چگونه میتوان خطرات جراحی کاشت مو را کاهش داد
کاشت مو چیست؟
کاشت مو شامل انتقال فولیکولهای موی سالم از یک قسمت از پوست سر به ناحیهای با موهای نازک یا طاس است. وقتی توسط یک جراح باتجربه انجام شود، نرخ موفقیت کاشت مو بسیار بالا است.
کاشت مو اغلب برای درمان شرایط زیر استفاده میشود:
- طاسی ارثی: همچنین به عنوان طاسی الگوی مردانه یا زنانه نیز شناخته میشود، این شایعترین دلیل برای کاشت مو است. در مردان، طاسی ارثی باعث ایجاد لکه طاسی روی تاج سر و خط رویش موی M شکل میشود که در نهایت میتواند به طاسی کامل منجر شود. در زنان، باعث نازک شدن موها و باز شدن فاصله موها (کم پشت شدن موها) میشود، اما طاسی کامل نادر است.
- آلوپسی(ریزش مو) کششی: در این بیماری، مدل موهای بیش از حد سفت مانند دم اسبی، بافت یا اکستنشن مو میتواند باعث ریزش مو شود. افراد مبتلا به آلوپسی کششی پیشرفته ممکن است کاندیدای مناسبی برای کاشت مو باشند.
- زخم پوست سر: کاشت مو به بافت زخم شده ناشی از سوختگی، جراحی، ضربه یا عفونت میتواند با موفقیت مو را به پوست سر بازگرداند.
- کاشت مو ناموفق: جراحی کاشت مو که با روشهای قدیمی یا توسط جراحان کم تجربه انجام میشود، میتواند توسط متخصصان باتجربهتر اصلاح شود.
از دست دادن مو میتواند بر اعتماد به نفس، غرور و کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. تحقیقات نشان میدهد که مردان کچل از نظر شخصی، فیزیکی و اجتماعی کمتر مورد توجه قرار میگیرند. در صورتی که ریزش موی آنها به طور موثر درمان شود، میتوانند کیفیت زندگی بهتری داشته باشند.
کاشت مو دائمی است و موی طبیعی ایجاد میکند که مادام العمر است. کاشت مو میتواند تراکم و پوشش مو را در نواحی تحت تأثیر ریزش مو افزایش دهد، شما را جوانتر نشان دهد و ظاهر شما را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.
دوره نقاهت پس از کاشت مو معمولاً کم و بدون عارضه است و اکثر افراد میتوانند ظرف چند روز به زندگی اجتماعی و کاری خود بازگردند. با این حال، ممکن است پس از کاشت مو به بافت زخم شده(اسکار) به زمان استراحت بیشتری نیاز داشته باشید. پیوندها در بافت اسکار اغلب دارای نرخ بقای پایینتری هستند. بنابراین، با دادن زمان بیشتری برای بهبودی به دستیابی به بهترین نتایج کمک کنید.
انواع کاشت مو
دو نوع اصلی کاشت مو وجود دارد: پیوند واحد فولیکولی (FUT) و استخراج واحد فولیکولی (FUE). در اینجا، تفاوت بین آنها را توضیح خواهیم داد.
پیوند واحد فولیکولی
FUT (روش نواری) شامل برداشتن یک نوار بافت از ناحیه ای از پوست سر با فولیکول های موی سالم فراوان است. این معمولاً پشت یا طرف های سر است.
سپس نوار به واحدهای فولیکولی جداگانه تقسیم می شود تا پیوند زده شود. اینها به صورت جداگانه در ناحیه طاسی وارد می شوند تا یک پیوند مو با ظاهر طبیعی ایجاد کنند که دارای چرخه رشد سالم است.
استخراج واحد فولیکولی
FUE شامل برداشت واحدهای فولیکولی منفرد (تک تک) به طور مستقیم از ناحیه اهدا کننده است. این روش، زخم های کوچک و گردی به جا می گذارد که کمتر از زخم نوار به جا مانده از FUT قابل توجه است و بهبودی آن معمولاً کمتر دردناک است. با این حال، به طور کلی بیشتر زمان بر است.
واحدهای فولیکولی سپس به همان روشی که در FUT انجام می شود به ناحیه گیرنده پوست سر پیوند زده می شوند. این فرآیند می تواند توسط جراح یا با استفاده از سیستم رباتیک انجام شود.
خطرات و عوارض جانبی کاشت مو
هر دو روش کاشت مو، FUE و FUT، دارای خطرات و عوارض جانبی در حین و بعد از عمل هستند. این عوارض بخشی طبیعی از روند بهبودی هستند. در اینجا، ما به بررسی دقیقتر این خطرات و عوارض جانبی خواهیم پرداخت.
عوارض جانبی
اگر بعد از کاشت مو با این علائم مواجه شدید، ممکن است نگران شوید که مشکلی پیش آمده است. با این حال، این عوارض، طبیعی بوده و انتظار میرود بخشی از روند بهبودی کاشت مو باشند. عوارض جانبی رایج شامل موارد زیر است:
- زخم جزئی پیوند مو از فرآیند برداشت
- تورم، قرمزی و درد در ناحیه دهنده و گیرنده
- خونریزی خفیف و ترشح از ناحیه گیرنده
- ریزش مو از ناحیه گیرنده (به عنوان ریزش شوک بعد از کاشت مو شناخته میشود)
- بی حسی پوست سر
- خارش بعد از کاشت مو
خطرات کاشت مو
هر جراحی با مقداری ریسک همراه است و کاشت مو نیز از این قاعده مستثنی نیست. جراح شما باید قبل از موافقت با این عمل، این خطرات را با شما در میان بگذارد. در اینجا برخی از خطرات احتمالی کاشت مو آورده شده است:
- خونریزی بیش از حد: در حالی که خونریزی خفیف در طول و بعد از جراحی انتظار می رود، خطر کمی برای خونریزی شدید وجود دارد. این احتمال بیشتر در پیوند FUT به دلیل برش گسترده تر در این روش، رخ می دهد.
- عفونت: عفونت های کاشت مو نادر اما ممکن است. عفونت های جدی در کمتر از 1٪ افرادی که کاشت مو انجام می دهند رخ می دهد و معمولاً با بهداشت ضعیف مرتبط است. اگر دچار عفونت شدید، احتمالاً چندین روز پس از جراحی در ناحیه آسیب دیده تب، تورم، چرک، درد یا قرمزی گسترده را تجربه خواهید کرد.
- زخم قابل توجه: تصاویر بالا نشاندهنده زخمهای بزرگ غیرقابل قبول پس از پیوند مو FUT هستند. در حالی که یک زخم نازک و ظریف پس از این نوع کاشت مو انتظار میرود، زخمی به این بزرگی ممکن است به دلیل ارزیابی ناکافی ناحیه دهنده توسط جراح یا ویژگیهای ذاتی پوست بیمار باشد. بیماران جوان نسبت به بیماران مسنتر در معرض خطر بالاتر زخم گسترده هستند.
- واکنش آلرژیک: داروهای مورد استفاده در حین پیوند مو، از جمله آنتیبیوتیکها، داروهای مسدودکننده عصبی عضلانی، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) و بتادین، خطر آنافیلاکسی، یک واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی را دارند. این میتواند باعث جوشهای پوستی، مشکل در تنفس و فشار خون بالا شود.
- آسیب عصبی: هرگونه آسیب به اعصاب در حین برداشت نوار یا سوراخ کردن FUE که بیش از حد عمیق نفوذ کند میتواند باعث مشکلات عصبی شود. آسیب عصبی میتواند باعث درد، حساسیت بیش از حد و سوزش پوست سر شود و قطع کامل عصب میتواند باعث بیحسی شود. آسیب عصبی خفیف معمولاً ظرف 6 تا 8 هفته بهبود مییابد، اما مشکلات عصبی شدیدتر نیاز به ارزیابی پزشکی دارند.
- ریزش موی ناحیه اهدا کننده: ریزش موی ناحیه اهدا کننده در مقایسه با ریزش موی شوک رایج که میتواند در ناحیه گیرنده رخ دهد، نادر است. آسیب عروقی قابل توجه، سیگار کشیدن، دیابت و کشش بیش از حد بخیهها، خطر این نوع ریزش مو را افزایش میدهد. رشد مجدد مو را میتوان با مینوکسیدیل پس از این نوع ریزش مو تسریع کرد.
- عدم بهبود زخم: باز شدن زخم (باز شدن برش جراحی) میتواند پس از کاشت مو رخ دهد، اما رایج نیست. همچنین خطر نکروز پوست (مرگ بافت) در طول فرآیند FUE وجود دارد، اگر جراح فولیکولهای مو را بیش از حد برداشت کند یا از پانچ ضعیف و بزرگ با سرعت بالا استفاده کند.
چگونه خطرات کاشت مو را کاهش دهیم؟
فرآیند کاهش خطرات پیش از جراحی آغاز میشود. ارزیابی و مراقبت موثر قبل از عمل میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند، بنابراین جراح خود را کسی انتخاب کنید که از اولین قرار ملاقات، شما را راحت کند. البته، توجه دقیق در حین جراحی و مراقبتهای پس از عمل نیز به همان اندازه مهم هستند.
یک جراح باتجربه در یک کلینیک باکیفیت انتخاب کنید
در حال حاضر ترندی وجود دارد مبنی بر سفر به کشورهایی مانند ترکیه برای انجام کاشت مو با هزینه پایین. با این حال، باید در نظر بگیرید که آیا خطرات کاشت مو در ترکیه با توجه به سابقه ایمنی بد این کشور در جراحیهای زیبایی ارزشش را دارد یا خیر.
در حین جراحی، یک جراح ماهر فولیکولهای مو را طوری پیوند میزند که طبیعی به نظر بیاید، محیط استریل را حفظ میکند و سطح مناسب بیحسی را برای راحتی شما در طول عمل انتخاب میکند. عدم انجام صحیح هر یک از این موارد میتواند منجر به رشد غیر طبیعی مو، پشیمانی از کاشت مو، ناراحتی در حین عمل یا افزایش خطر عفونت شود.
برای آرامش خاطر و کاهش چشمگیر خطر عوارض جانبی جدی، یک کلینیک کاشت مو معتبر انتخاب کنید. کلینیکهایی که به راحتی قابل دسترسی هستند و جراحان بسیار باتجربهای با نرخ موفقیت نزدیک به 100 درصد دارند.
قبل از عمل به خوبی آماده شوید
هنگام سفر به ترکیه برای جراحی زیبایی، اغلب جراح خود را بلافاصله قبل از عمل ملاقات میکنید. متأسفانه، این امر امکان غربالگری و ارزیابی مناسب را فراهم نمیکند و ریسک خطرات احتمالی را بالا میبرد.
کاشت مو برای همه بهترین گزینه نیست. یک کلینیک خوب تمام اطلاعات لازم را بدون هیچ فشاری برای رزرو جراحی در اختیار شما قرار میدهد. در عوض، برای بررسی اینکه آیا شما کاندیدای مناسبی برای کاشت مو هستید، به صورت فردی ارزیابی خواهید شد.
شما اغلب قرار ملاقات اولیه با یک متخصص پوست سر خواهید داشت، متخصصی در زمینه ریزش مو که میتواند آزمایشهای تشخیصی تریکولوژی (مو شناسی) را انجام دهد و بهترین برنامه درمانی را برای شما توصیه کند. این آزمایشها ممکن است شامل آزمایش خون برای ریزش مو و آزمایش کشیدن مو باشد.
پزشک متخصص مو، شرایط شما را به طور کامل بررسی کرده و سابقه پزشکیتان را مطالعه میکند. او به شما کمک میکند تا خطرات و مزایای احتمالی کاشت مو را درک کنید و همچنین میتواند به هر سوالی که در طول مشاوره ریزش مو دارید پاسخ دهد.
پیروی از دستورالعملهای پس از جراحی
پیروی دقیق از دستورالعملهای جراح پس از عمل بسیار مهم است. این ممکن است شامل توصیههایی برای مراقبت از پوست سر، شستن مو بعد از کاشت مو، مصرف دارو برای کنترل درد یا پیشگیری از عفونت و اجتناب از فعالیتهایی مانند سیگار کشیدن که ممکن است بر نتایج کاشت مو تأثیر بگذارد، باشد.
همچنین باید بعد از عمل نیز به طور منظم با جراح خود قرار ملاقات بگذارید تا روند بهبودی شما را کنترل کرده و هرگونه نگرانی یا مشکلی را برطرف کنید. این جلسات باعث میشود جراح شما مطمئن شود که همه چیز طبق برنامه رو به بهبودی است.
منابع:
https://academic.oup.com/asj/article/29/1/72/295467?login=false
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962221009014
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/CCID.S137296
https://www.researchgate.net/publication/249320622_Hair_Follicle_Transplantation_on_Scar_Tissue
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1473-2165.2005.40218.x
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-10613-2_9
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0041-1739255