کمردرد دارید؟ شما تنها نیستید. هر کسی ممکن است در هر زمانی دچار درد پایین کمر شود، حتی اگر سابقه آسیبدیدگی یا هیچکدام از عوامل خطر را نداشته باشد. این درد همیشه جدی نیست و اغلب به خودی خود بهبود مییابد. اما در برخی موارد، درد راه بدن برای گفتن این است که مشکلی وجود دارد.
علل رایج درد پایین کمر
پایین کمر شما به طور معمول فقط پنج مهره دارد (کمتر از گردن و پشت میانی شما) و این مهره ها کارهای سنگین زیادی را انجام می دهند!
پایین کمر شما جایی است که ستون فقرات شما به لگن شما وصل می شود و وزن بالاتنه شما را تحمل می کند. این ناحیه تحرک و فشار زیادی را تجربه می کند که ممکن است منجر به ساییدگی، پارگی و آسیب شود.
در ادامه به علتهای رایج درد پایین کمر میپردازیم:
۱. آرتروز ستون فقرات
آرتروز ستون فقرات – تحلیل تدریجی مفاصل نخاعی – شایع ترین علت درد پایین کمر است. همه ما با افزایش سن دچار ساییدگی و پارگی می شویم و طبیعی است که پایین کمر شما با افزایش سن شروع به درد کند.
با شکسته شدن غضروف بین مفاصل نخاعی، بافت های اطراف ممکن است ملتهب شوند. التهاب و نازک شدن غضروف باعث افزایش اصطکاک در مفاصل می شود که ممکن است باعث درد پایین کمر شود.
۲. آسیبهای کمر
افتادن بد یا تصادف رانندگی میتواند باعث آسیب کمر شود. اما بلند کردن سبد لباسشویی از پلهها هم همینطور. برخی از آسیبهای کمر ناگهانی و شدید هستند و برخی دیگر به مرور زمان ایجاد میشوند.
شاید فکر کنید که ورزشکاران و افراد فعال به دلیل سبک زندگی پرهیجانشان بیشتر دچار آسیب میشوند. اما دکتر چتره میگوید: « این همیشه درست نیست». به همان اندازه احتمال دارد هنگام خم شدن برای برداشتن جوراب از زیر تخت، کمرتان دچار پیچ خوردگی شود. این کارهای روزمره مانند بلند کردن کودک است که در صورت انجام نادرست ممکن است منجر به آسیب کمر شود.
۳. فتق دیسک
دیسک بیرونزده یا برآمده، دیسکی است که از پوشش خود «بیرون زده» است. این اتفاق بیشتر در قسمت پایین کمر رخ میدهد.
دیسک آسیبدیده ممکن است همیشه درد نداشته باشد. اما حتی اگر بدون درد باشد، محتویات آن میتواند روی اعصاب نزدیک فشار وارد کند یا آنها را تحریک کند و باعث کمردرد و درد در سایر نواحی شود.
عوامل تاثیرگذار در درد پایین کمر
سه عامل اصلی سبک زندگی وجود دارد که ممکن است بر احتمال ابتلا به درد پایین کمر تأثیر بگذارد:
- سیگار کشیدن: مطالعات متعدد ارتباطی بین سیگار کشیدن و درد پایین کمر را نشان دادهاند. سیگار کشیدن باعث التهاب در بدن میشود و روند بهبودی طبیعی بدن را مختل میکند.
- چاقی: اضافه وزن همچنین با انواع مختلفی از دردهای مزمن، از جمله درد پایین کمر مرتبط است. در افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالایی دارند، فشار روی ستون فقرات افزایش مییابد که باعث ساییدگی و پارگی بیشتر میشود.
- فعالیت بدنی: سطح فعالیت بدنی شما نیز میتواند در سلامت کمر شما نقش داشته باشد. در حالی که یک سبک زندگی کمتحرک میتواند خطر ابتلا به درد پایین کمر را افزایش دهد، فعالیت بدنی بیش از حد یا شدید نیز همینطور است. اگر در مورد میزان ایدهآل فعالیت بدنی خود مطمئن نیستید، با پزشک خود مشورت کنید.
ارتباط درد پایین کمر با دما
اگر احساس میکنید درد پایین کمر شما در روزهای سرد یا تغییر آب و هوا بدتر میشود، خیالاتی نیست. کمردرد در واقع میتواند با فشار سنج هوا و دمای بیرون مرتبط باشد.
تغییرات فشار گاهی اوقات میتواند باعث درد در مفاصل آرتروزی، از جمله ستون فقرات شود. به طور کلی، عضلات و مفاصل به محیط واکنش نشان میدهند، که میتواند باعث سفتی آنها شده و احتمال آسیبدیدگی را افزایش دهد.
در پایین کمر یا کلیه درد؟
کاملا. کلیهها در پشت بدن شما قرار دارند و درد کلیه گاهی اوقات میتواند مانند کمردرد احساس شود. تنها راه واقعی برای تشخیص تفاوت، مراجعه به پزشک است که میتواند معاینه کامل انجام دهد.
سرایت درد پایین کمر به پا
درد پایین کمر میتواند به سایر نقاط بدن، بالا یا پایین از محل اصلی خود، سرایت کند. گاهی اوقات درد پایین کمر ممکن است در یک طرف کمر باشد که این هم طبیعی است.
اگر درد از ناحیه پایین کمر به یکی یا هر دو پا تیر میکشد، ممکن است سیاتیک (درد عصب) باشد، اما همیشه اینطور نیست. قسمتهای زیادی در کمر پایین وجود دارد که ممکن است باعث شود درد به پاها بتاباند، مانند مفاصل فاست، مفاصل ساکروایلیاک، عضلات یا التهاب بورس.
درد پایین کمر نشانهای از سرطان؟
درد پایین کمر میتواند با سرطان مرتبط باشد. در واقع، این میتواند یکی از اولین علائم سرطان پروستات باشد، زمانی که متاستاز میکند و ضایعاتی ایجاد میکند. تقریباً هر سرطانی میتواند به کمر سرایت کند و برخی از آنها، مانند سارکوم، میتوانند در کمر ایجاد شوند.
مراقب باشید، به خصوص اگر علائم دیگری غیر از درد پایین کمر را تجربه میکنید. در صورت داشتن علائم یا نگرانیهای اضافی با پزشک خود صحبت کنید.
مراقبت خانگی برای درد پایین کمر
اگر درد پایین کمر شما تازه شروع شده است، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که یک دفترچه یادداشت بردارید. علائم، زمانها، تاریخها و فعالیتهایی که باعث ایجاد درد میشوند یا آن را بدتر یا بهتر میکنند، ثبت کنید. اگر درد به خودی خود برطرف نشد، این اطلاعات را نزد پزشک خانوادگی خود ببرید. این کار تشخیص علت را بسیار آسانتر میکند.
هنگامی که فهمیدید کدام حرکت یا وضعیتی باعث درد پایین کمر شما میشود، سعی کنید از آن اجتناب کنید و ببینید که آیا بهتر میشوید.
همچنین گذاشتن یخ روی ناحیه دردناک میتواند کمک کند. داروهای مسکن بدون نسخه که به کاهش التهاب کمک میکنند نیز همینطور.
فقط به یاد داشته باشید که مسکنها فقط علائم – یعنی درد – را درمان میکنند و نه علت آن را.
مراجعه به پزشک
در بسیاری از موارد، درد پایین کمر به خودی خود متوقف میشود. اما در صورت عدم برطرف شدن و موارد زیر باید به متخصص مراجعه کنید:
- اگر درد چهار هفته یا بیشتر طول بکشد
- اگر درد با گذشت زمان بدتر می شود
- اگر علائم دیگری مانند تب، کاهش یا افزایش وزن قابل توجه، از دست دادن عملکرد یا ضعف در اندامها، مشکلات مثانه و غیره را تجربه میکنید.
برای درد پایین کمر به چه کسی باید مراجعه کنم؟
پزشک عمومی شما را بهتر میشناسد و باید اولین نفری باشد که برای درد پایین کمر به او مراجعه میکنید. اگر او نتواند مشکل را تشخیص دهد یا درمان کند، ممکن است به یک متخصص مانند پزشک توانبخشی (فیزیاتریست) ارجاع داده شوید. این متخصصان رویکردی جامع برای درد پایین کمر در نظر میگیرند و میتوانند طیف وسیعی از شرایطی را که درد پایین کمر را به عنوان علامت دارند، تشخیص و درمان کنند.
بعداً، بسته به ماهیت کمردرد شما، ممکن است به فیزیوتراپ، متخصص کایروپراکتیک یا سایر متخصصان ارجاع داده شوید. خبر خوب این است که به ندرت برای درد پایین کمر به جراحی نیاز است.
دکتر چتره میگوید: «فقط حدود یک نفر از هر ده بیمار به جراحی کمر پایین نیاز دارند».
سوالات رایج
۱. علت درد پایین کمر سمت چپ چیست؟
درد پایین کمر سمت چپ می تواند علل متعددی داشته باشد، از جمله مشکلات عضلانی-اسکلتی، عصبی، التهابی، عفونی، گوارشی و بارداری.
برای تشخیص علت درد، پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد و در مورد سابقه پزشکی شما سوال می کند. ممکن است آزمایش های تصویربرداری نیز تجویز شود.
درمان درد به علت آن بستگی دارد. در بیشتر موارد، درمان های غیرجراحی مانند استراحت، داروهای مسکن، فیزیوتراپی و تزریق می تواند به تسکین درد و بهبودی کمک کند. در موارد شدیدتر، ممکن است جراحی لازم باشد.
۲. علل شایع درد پایین کمر چیست؟
- کشیدگی یا رگ به رگ شدن عضلات
- آرتروز
- فتق دیسک
- تنگی کانال نخاعی
- سیاتیک
- پوکی استخوان
- مشکلات کلیوی
- مشکلات گوارشی
- بارداری
۳. چه زمانی باید برای درد پایین کمر به پزشک مراجعه کنم؟
- اگر درد شدید یا مداوم باشد
- اگر درد با علائم دیگری مانند تب، بی حسی یا ضعف در پاها همراه باشد
- اگر درد در اثر آسیب یا تصادف ایجاد شده باشد
- اگر درد به درمان های خانگی پاسخ ندهد
۴. چگونه می توانم از درد پایین کمر پیشگیری کنم؟
- حفظ وزن سالم
- انجام ورزش های منظم
- تقویت عضلات کمر و شکم
- حفظ وضعیت صحیح بدن
- اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین
- استفاده از تکنیک های صحیح بلند کردن اجسام
۵. چه درمان های خانگی برای درد پایین کمر وجود دارد؟
- استراحت
- استفاده از یخ یا گرما
- داروهای مسکن بدون نسخه
- ماساژ
- کشش و نرمش
۶. چه درمان های پزشکی برای درد پایین کمر وجود دارد؟
- فیزیوتراپی
- تزریق
- داروهای تجویزی
- جراحی
۷. آیا درد پایین کمر همیشه نشانه یک مشکل جدی است؟
خیر، در بیشتر موارد، درد پایین کمر موقتی است و با درمان های خانگی یا پزشکی ساده برطرف می شود.
۸. چه زمانی باید در مورد درد پایین کمر نگران باشم؟
اگر درد شدید یا مداوم باشد، اگر با علائم دیگری مانند تب، بی حسی یا ضعف در پاها همراه باشد، یا اگر در اثر آسیب یا تصادف ایجاد شده باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
۹. آیا می توانم با وجود درد پایین کمر ورزش کنم؟
بله، در بیشتر موارد، ورزش می تواند به تسکین درد پایین کمر کمک کند. با این حال، مهم است که از حرکات تشدید کننده درد اجتناب کنید و قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدید با پزشک خود مشورت کنید.
۱۰. چه نوع ورزش هایی برای درد پایین کمر مفید هستند؟
- پیاده روی
- شنا
- یوگا
- پیلاتس
- حرکات کششی ملایم
۱۱. چه نوع کفش هایی برای درد پایین کمر مناسب هستند؟
- کفش هایی که قوس مناسب داشته باشند
- کفش هایی که پاشنه بلند نداشته باشند
- کفش هایی که به اندازه کافی پهن باشند تا انگشتان پا به راحتی در آنها حرکت کنند