درمان پلاسمای سرشار از پلاکت (PRP)، یک روش درمانی برای ریزش مو است. تزریق PRP بیشتر برای درمان تاندونها، عضلات و رباطهای آسیبدیده شناخته شده است، اما تحقیقات نشان میدهند که PRP میتواند رشد مو را تقویت کرده و از ریزش زودرس مو جلوگیری کند. طبق یک مطالعه در سال 2022، 84 درصد از تحقیقات در مورد PRP برای طاسی الگوی مردانه و زنانه نتیجه مثبتی داشته است.
در این مقاله، ما به بررسی نحوه درمان ریزش مو با PRP، مواردی که درمان مو با PRP میتواند به آن کمک کند (مانند خط رو به عقب مو)، مزایای PRP و عوارض جانبی احتمالی میپردازیم.
PRP چگونه ریزش مو را درمان میکند؟
درمان مو با PRP نیاز به نمونهای غلیظ از پلاکتهای خون خودتان دارد که سپس به پوست سر تزریق میشود. این فرآیند فولیکولهای موی غیرفعال یا ضعیف را تحریک میکند تا موهای سالمتر و ضخیمتری تولید کنند.
برای شروع، 10 تا 60 میلیلیتر خون از بازوی شما گرفته شده و در دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد تا پلاکتها از گلبولهای قرمز جدا شوند. سانتریفیوژ دستگاهی است که با سرعت زیاد میچرخد تا مایعات با چگالیهای مختلف را از هم جدا کند.
پس از حدود 10 دقیقه چرخش، خون شما به سه لایه جدا میشود:
- گلبولهای قرمز با گلبولهای سفید در لایه پایین
- پلاسمای سرشار از پلاکت در لایه میانی
- پلاسمای فقیر از پلاکت در لایه بالا
پلاسمای سرشار از پلاکت برداشت شده و با سوزن نازکی دقیقا به نقاط مورد نیاز در پوست سر، یعنی مناطقی که دچار ریزش مو شدهاند، تزریق میشود. هرچه غلظت پلاکتها در پلاسمای تزریق شده بیشتر باشد، اثر آن بر رشد و تراکم مو بیشتر خواهد بود.
PRP حاوی فاکتورهای رشد متعددی است که به بازسازی مو کمک کرده و رشد موی سالم را تقویت میکند. درمان معمولا بین سه تا شش ماه طول میکشد و جلسات تزریق PRP هر 2 تا 4 هفته یکبار انجام میشود.
آیا PRP برای درمان ریزش مو موثر است؟
PRP به عنوان درمانی موفقیتآمیز برای ریزش مو ثابت شده است. در اینجا برخی مطالعات نشان دهنده اثرات PRP بر ریزش مو هستند:
- 84 درصد از بیماران در شش مطالعه، نتایج مثبتی در استفاده از PRP برای ریزش مو داشتند.
- تنها 4 نفر از 20 نفر، 12 ماه پس از آخرین درمان PRP با ریزش مو مواجه شدند.
- درمان PRP برای ریزش مو، کیفیت زندگی گزارش شده توسط بیمار را بهبود بخشید.
آیا PRP میتواند به رشد مجدد مو کمک کند؟
بله، تحقیقات نشان میدهند که PRP میتواند به رشد مجدد مو در افرادی که دچار ریزش مو هستند کمک کند. در اینجا برخی از مطالعاتی که این موضوع را نشان میدهند آورده شده است:
- هر چه غلظت پلاکتها در PRP برای افراد مبتلا به ریزش مو بیشتر باشد، بهبود تراکم مو و قطر فولیکول مو بیشتر است.
- PRP تراکم مو را در افراد مبتلا به ریزش مو افزایش داد که در ۳ ماه به اوج خود رسید.
- سه ماه پس از درمان PRP، افراد مبتلا به طاسی آندروژنی، افزایش تعداد مو، ضخامت مو، قدرت ریشه مو را نشان دادند.
رشد مجدد مو با PRP
این تصویر یک مرد 29 ساله مبتلا به ریزش مو را نشان می دهد. همانطور که می بینید، درمان PRP رشد مو را روی پوست سر او به طور قابل توجهی بهبود بخشیده است.
درمان PRP مو در چه مواردی میتواند کمک کند؟
درمان PRP می تواند رشد مو را برای طیف وسیعی از شرایط تقویت کند. در اینجا برخی از مواردی که در آن درمان PRP مو ممکن است مفید باشد، آورده شده است.
آلوپسی آرهآتا و درمان آن با PRP
آلوپسی آرهآتا زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو (ساختارهایی در پوست که مو را تشکیل میدهند) حمله میکند و باعث ریزش مو میشود. این بیماری میتواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد اما معمولاً منجر به ریزش مو از سر و صورت میشود.
مطالعات نشان دادهاند که PRP میتواند رشد و تراکم مو را در افراد مبتلا به آلوپسی آرهآتا بهبود بخشد. ۴۵ بیمار مبتلا به آلوپسی آرهآتا، یا PRP، یا کرم استروئیدی برای ریزش مو به نام تریآمسینولون استوناید (TrA)، یا دارونما را روی نیمی از پوست سر خود دریافت کردند.
هر بیمار سه درمان را در فواصل ماهانه دریافت کرد و سپس به مدت یک سال تحت نظر بود. در مقایسه با TrA و دارونما، گروه PRP افزایش قابل توجهی در رشد مو و کاهش سوزش، خارش و شکستگی مو داشت.
تحریک رشد مو پس از کاشت مو
کاشت مو برای درمان ریزش شدید مو استفاده میشود. پس از انجام عمل، شما تمایل دارید موهایتان تا حد امکان سریعتر شروع به رشد کنند.
تزریق PRP پس از کاشت مو میتواند فولیکولهای موی تازه پیوند شده را تحریک کند. مطالعهای بر روی 40 بیمار که پیوند مو به روش FUE انجام داده بودند نشان میدهد که PRP زمان بهبودی را بهبود بخشیده و تراکم نهایی مو را افزایش میدهد.
6 ماه پس از عمل، 65 درصد از گروه تحت درمان با PRP، رشد موی جدید بیش از 10 میلیمتر داشتند. تنها 10 درصد از گروهی که تحت درمان با PRP نبودند، رشد موی جدید بیش از 10 میلیمتر داشتند.
طاسی مردانه یا زنانه
آلوپسی آندروژنتیک اصطلاح پزشکی برای طاسی مردانه یا زنانه است. این یک بیماری ژنتیکی است که منجر به الگوی قابل پیشبینی نازک شدن مو یا ریزش مو میشود. این بیماری به دلیل پاسخ بیش از حد به هورمونی به نام دی هیدروتستوسترون (DHT) ایجاد میشود.
AGA زنانه به ویژه بعد از یائسگی شایع است. تحقیقات نشان میدهد که ۱۳ درصد از زنان قبل از یائسگی و ۳۷ درصد از زنان بعد از یائسگی علائم طاسی زنانه دارند.
PRP یک درمان موثر برای طاسی مردانه و زنانه است.
ثابت شده است که درمان PRP برای ریزش مو منجر به رضایت بالای بیمار و بهبود کیفیت زندگی میشود. پس از ۳ درمان PRP ماهانه برای طاسی زنانه، ۸۶ درصد از افراد گفتند که این درمان را توصیه میکنند.
مزایای درمان مو با PRP
درمان مو با PRP دارای مزایای بسیاری است. در اینجا برخی از مزایای اصلی استفاده از تزریق PRP برای ریزش مو آورده شده است:
- رشد بهتر مو: این اصلیترین دلیل مراجعه بسیاری از بیماران برای درمان مو با PRP است. PRP باعث رشد سریعتر و ضخیمتر مو در اطراف محل تزریق میشود. این تزریقها در اطراف مناطقی از موهای نازک که بیشترین نیاز به کمک را دارند، انجام میشوند.
- کمتهاجمی بودن: در درمان PRP، تنها به یک نمونه خون و سپس چندین تزریق در ناحیه پوست سر نیاز دارید. این انتخاب برای بسیاری از افراد نسبت به پیوند مو راحتتر و مناسبتر است.
- بهبود کیفیت مو: درمان PRP میتواند کیفیت موهای شما را بهبود بخشد. این شامل افزایش ضخامت و استحکام مو میشود.
- رشد مجدد طبیعی مو: PRP نیازی به داروها یا ترکیبات مصنوعی که اغلب با عوارض جانبی همراه هستند، ندارد. تزریقاتی که دریافت میکنید از سلولهایی تشکیل شدهاند که به طور طبیعی در خون شما وجود دارند و فولیکولهای مو را برای تولید موی بیشتر و طبیعی، تحریک میکنند.
- کاهش خطر واکنشهای نامطلوب: برخلاف درمانهایی که از ترکیبات مصنوعی یا سلولها یا بافتهای اهدایی استفاده میکنند، PRP از سلولهای بدن خود شما استفاده میکند. این امر خطر آلرژی یا واکنشهای نامطلوب را به طور قابل توجهی کاهش میدهد زیرا سیستم ایمنی بدن شما این سلولها را بهعنوان سلولهای خود تشخیص میدهد.
- زمان بهبودی سریع: PRP پس از درمان نیازی به دوره نقاهت ندارد. برخلاف روشهای گستردهتر مانند پیوند مو، میتوانید بلافاصله پس از پایان جلسه درمانی به فعالیتهای روزانه خود بازگردید.
آیا PRP، درمان دائمی ریزش مو است؟
اگرچه درمان مو با PRP میتواند نتایج بسیار خوبی داشته باشد، اما تنها یک راهحل موقتی برای ریزش مو است که نیاز به جلسات نگهداری منظم دارد. حتی در این صورت، نتایج به احتمال زیاد به اندازه درمانهایی مانند مینوکسیدیل یا پیوند مو، گسترده و قابل ملاحضه نخواهند بود. برخلاف پیوند مو که معمولاً به یک عمل واحد نیاز دارد، برای حفظ نتایج پس از دورهی اولیهی درمان، باید جلسات مداوم برنامهریزی شود.
اغلب به صورت یک جلسه نگهداری، هر چهار تا شش ماه یکبار انجام میشود. برای برخی افراد، این یک راهحل بلندمدت موفق است. برای دیگران، پیوند مو یک راهحل بلندمدت مطلوبتر است.
از آنجایی که پیوند مو دائمی است، PRP در ترکیب با پیوند مو میتواند اثرات مادامالعمر داشته باشد. پیوند مو به علت اصلی ریزش مو رسیدگی میکند، در حالی که درمان PRP امکان بهبودی سریعتر با نتایج بهتر را بالا میبرد. همچنین میتواند از ادامه ریزش مو در سایر نواحی سر جلوگیری یا آن را کند کند.
عوارض جانبی احتمالی درمان مو با PRP
تحقیقات نشان میدهند که درمان مو با PRP عوارض جانبی محدودی دارد. با این حال، ممکن است چند عارضه خفیف در طول و بعد از درمان تجربه کنید.
این عوارض جانبی احتمالی شامل سردرد و خارش یا تورم در ناحیه درمان است. همچنین ممکن است در طول درمان کمی درد احساس کنید و تغییر رنگ موقت در ناحیه درمان شده رخ دهد.
از آنجایی که هر فرد به درمانهای ریزش مو واکنش متفاوتی نشان میدهد، صحبت با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی درباره عوارض جانبی احتمالی درمان مو با PRP مهم است. سپس میتوانید تصمیم آگاهانهای درباره تمایل خود برای امتحان درمان مو با PRP بگیرید.
عوامل خطر
چندین عامل خطر می توانند احتمال بروز عوارض جانبی در درمان مو با PRP را افزایش دهند. این عوامل عبارتند از:
- ترومبوسیتوپنی شدید (کمبود پلاکت)
- اختلال عملکرد پلاکت
- ناپایداری همودینامیکی
- سپسیس
- عفونت موضعی (در محل تزریق PRP)
- عدم تمایل بیمار به پذیرش خطرات درمان
عوامل دیگر شامل موارد زیر است:
- سیگار کشیدن
- بیماری یا تب اخیر
- کمبود پلاکت غیر بحرانی
- کم خونی
- مصرف برخی داروها طی 48 ساعت قبل از درمان PRP، مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)
- برخی انواع سرطان، مانند سرطان استخوان
اگر هر یک از موارد بالا را دارید، لزوماً به معنای عدم امکان انجام درمان PRP مو برای شما نیست. مشاوران و متخصصان با شما همکاری خواهند کرد تا یک برنامه درمانی شخصی ایجاد کنند و شرایط پزشکی یا عوامل سبک زندگی که ممکن است بر درمان تأثیر بگذارند را در نظر میگیرند.
منابع:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8922312
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34050738
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374694
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622412
https://link.springer.com/article/10.1007/s00266-022-03224-8
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338465
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962288701085
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962218326434
https://www.mdpi.com/1648-9144/57/4/311
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7367994