بسیاری از افراد نمی دانند که ریزش مو به دلیل مشکلات تیروئید بسیار رایج است. طبق مطالعات، تقریباً نیمی از افراد مبتلا به پرکاری تیروئید (۵۰٪) و یک سوم افراد دارای کم کاری تیروئید (۳۳٪) علائم ریزش مو را تجربه می کنند.
اگر ریزش موی شما به دلیل اختلال تیروئید باشد، به احتمال زیاد شاهد نازک شدن مو در همه جای سر خواهید بود. با این حال، انواع دیگری از ریزش مو نیز وجود دارد که علائم مشابهی دارند، بنابراین تشخیص دقیق علت ریزش مو بدون کمک متخصص پوست و مو دشوار است.
در حالی که درمان مشکلات زمینه ای تیروئید اغلب ریزش مو را کنترل می کند، اما تضمینی برای رویش مجدد کامل مو نیست. یک پزشک متخصص مو می تواند موثرترین داروها و روش های درمانی را برای افزایش تراکم و ضخامت موهای شما توصیه کند. همچنین پزشک متخصص مو می تواند تعیین کند که آیا کاشت موی دائمی برای شما مفید است یا خیر.
این مقاله به تمام سوالات شما در مورد ریزش مو ناشی از مشکلات تیروئید پاسخ میدهد:
- چگونگی ریزش موی ناشی از تیروئید
- تشخیص ریزش موی تیروئید از سایر انواع ریزش مو (آلوپسی)
- علائم و نشانههای شایع اختلالات تیروئید
- ارتباط بین مشکلات تیروئید و ریزش مو
- روشهای موثر درمان ریزش موی ناشی از تیروئید
ریزش موی ناشی از تیروئید چگونه است؟
افراد مبتلا به ریزش موی ناشی از تیروئید، اغلب ریزش مو در کل پوست سر را به دلیل اختلال در چرخه رشد مو تجربه میکنند. رشد موی آنها ممکن است کند شود و بسته به نوع اختلال تیروئید، مو ممکن است ضخیمتر یا نازکتر از حد معمول شود.
در بیشتر موارد، این افراد موهای خشک و شکنندهای دارند که اغلب منجر به موخوره و شکستگی میشود. علاوه بر این، مطالعات نشان دادهاند که ارتباط قوی بین اختلالات تیروئید، زودرس شدن موهای سفید و مشکلات رایج پوست سر مانند درماتیت سبورئیک وجود دارد.
ارتباط بین ریزش مو به علت خود ایمنی مانند طاسی منطقهای و تیروئید خود ایمنی هنوز در حال بررسی است. با این حال، مطالعات نشان دادهاند که بیماریهایی مانند گواتر بیرونزده یا هاشیموتو تیروئیدیت، خطر ابتلا به این نوع آلوپسی(ریزش مو) را افزایش میدهند (اگرچه الزاماً باعث آن نمیشوند). در این حالت، بیماران ریزش مو به صورت طاسی منطقهای یا در برخی موارد ریزش موی پراکنده را تجربه میکنند.
اختلالات تیروئید نه تنها روی موی سر شما تاثیر می گذارد، بلکه ممکن است باعث ریزش موی ابرو، ریزش موی ریش و یا در موارد بسیار نادر ریزش تمام موهای سر و بدن (مانند آلوپسی توتالیس یا آلوپسی یونیورسالیس) شود.
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است دچار ریزش بخشی از موهای ابرو شوند که به این عارضه «نشانه ملکه آن» یا «نشانه هرتوگه» گفته میشود. این حالت شامل ریزش کامل مو در یک سوم انتهایی ابرو است. با این حال، این ریزش مختص به اختلالات تیروئید نیست و میتواند در بیماران مبتلا به درماتیت آتوپیک (اگزما) نیز ایجاد شود.
اختلالات تیروئید می تواند بر موهای صورت آقایان نیز تاثیر بگذارد و باعث شود ریش و سبیل آنها نازک و کم پشت شود.
تشخیص ریزش موی تیروئید از سایر انواع ریزش مو (آلوپسی)
تشخیص اینکه ریزش موی شما به دلیل مشکلات تیروئید است یا دلیل دیگری دارد، کار سادهای نیست و فقط با نگاه کردن به مو نمیتوان علت آن را فهمید. گاهی اوقات، مشکلات تیروئید میتوانند باعث ایجاد برخی از انواع آلوپسی یا افزایش علائم آنها شوند، اما ریزش مو ممکن است به طور کامل مستقل از تیروئید هم رخ دهد.
در اینجا سوالاتی وجود دارد که به شما در تشخیص علت ریزش مو کمک میکند (با این حال، فقط یک متخصص پوست و مو (تریشولوژیست) میتواند تشخیص دقیق را ارائه دهد):
اگر مرد هستید، آیا خط رویش موی شما عقب رفته است؟
اگر متوجه عقب رفتن تدریجی خط رویش مو و کم پشت شدن موی ناحیه جلویی سر خود شدهاید، ممکن است دچار کچلی با الگوی مردانه باشید. این یک بیماری ژنتیکی است که ۸۵ درصد از مردان را در طول عمرشان تحت تاثیر قرار میدهد.
در حالی که مشکلات تیروئید میتوانند آلوپسی آندروژنتیک(ریزش موی ارثی) را تحریک کنند یا علائم آن را بدتر کنند، اما این نوع ریزش مو به راحتی و به طور مستقل از تیروئید و به دلیل ترکیبی از سن، ژن و هورمونها نیز ایجاد میشود.
ریزش مو از الگوی مردانه چه شکلی است؟
علائم اصلی ریزش مو از الگوی مردانه شامل عقب رفتن خط رویش مو به شکل M و کم شدن موهای شقیقه است. در موارد پیشرفتهتر، ممکن است یک نقطه طاس روی فرق سر شما نیز ایجاد شود.
نکته: اگر میخواهید ببینید که آیا خط رویش موی شما عقب رفته است، فاصله بین ابروها و جایی که موهایتان شروع میشود را اندازهگیری کنید. همیشه این فاصله را برای هر ابرو به صورت خطی و مستقیم از مرکز آن به سمت بالا اندازهگیری کنید.
هر 2 هفته یکبار اندازهگیری کنید و نتایج را یادداشت کنید. یادداشتها را در پایان هر ماه مقایسه کنید – اگر خط رویش موی شما بالاتر رفته یا بین دو طرف نامتقارن شده است، بهتر است برای معاینه به پزشک متخصص مو مراجعه کنید. ریزش مو از الگوی مردانه در صورت تشخیص زودهنگام قابل درمان است، اما در صورت عدم رسیدگی، میتواند پیشرفت کند.
اگر خانم هستید، آیا متوجه پهنتر شدن فرق سر خود شدهاید؟
در حالی که کم مویی ارثی زنانه، نسخه زنانه ریزش مو با الگوی مردانه است، اما علائم متفاوتی دارد. بنابراین، ممکن است با عقب رفتن خط رویش مو مواجه نشوید، اما پهنتر شدن تدریجی فرق سر احتمالا اولین نشانه کم پشت شدن و ریزش موی شما باشد.
ریزش موی الگوی زنانه چگونه به نظر می رسد؟
تشخیص این عارضه در مقایسه با ریزش موی مردانه، ممکن است به آسانی با ریزش موی ناشی از تیروئید اشتباه گرفته شود، زیرا اغلب با کم پشتی کلی مو همراه است. با این حال، علائم خاصی نیز دارد، مانند پهن شدن تدریجی خط وسط سر که ممکن است الگویی شبیه درخت کریسمس ایجاد کند.
راهنما: موهای خود را از وسط باز کنید و هر دو هفته یکبار عرض خط وسط را اندازه بگیرید و نتایج را یادداشت کنید. همیشه در سه نقطه یکسان، یک نقطه در جلو، یک نقطه در وسط و یک نقطه در پشت سر خود اندازه گیری کنید. یادداشت های خود را ماهانه مرور کنید و در صورت مشاهده پهن شدن مداوم، به خصوص در ناحیه تاج سر، به پزشک متخصص مو مراجعه کنید.
آیا ریزش موی شما بصورت تکه تکه است؟
اختلالات تیروئید اغلب با بیماریهای خود ایمنی مانند کچلی سکهای همراه هستند، اما این دو الزاما به هم مرتبط نیستند.
علائم آلوپسی آرهآتا(طاسی منطقهای) چیست؟
اگر به این بیماری مبتلا باشید، به احتمال زیاد شاهد نقاط طاس صاف و گرد روی پوست سر خود و گاهی اوقات در موهای صورت خواهید بود. همچنین ممکن است روی پوست سر خود نقاط زرد یا سیاه رنگ ایجاد شود یا تارهای موی شکستهای به شکل علامت تعجب ببینید. با این حال، انواع نادر این بیماری نیز می توانند ظاهر متفاوتی داشته باشند.
شما ممکن است ریزش موی پراکنده (آلوپسی اینکنیگنا)، نوارهای طاس در پشت یا طرفین سر (آلوپسی اوفیازیس)، ریزش کامل موی سر (آلوپسی توتالیس) یا طاسی کامل کل بدن (آلوپسی یونیورسالیس) را تجربه کنید.
نکته مهم: قسمت قابل توجهی از موارد آلوپسی آره آتا در دوران کودکی تشخیص داده می شوند و در عرض یک سال به خودی خود برطرف می شوند، اما اغلب در طول زندگی دوباره عود می کنند. اگر قبلا لکه های طاسی داشته اید که بدون درمان از بین رفته اند، این نشانه ای است که ممکن است آلوپسی آره آتا داشته باشید (اما فقط یک متخصص پوست یا تریکولوژیست میتواند این موضوع را تایید کند).
آیا اخیرا تحت استرس زیاد بودهاید؟
ریزش موی ناشی از تیروئید اغلب نوعی تلوژن افلوویوم است، زیرا اختلالی که باعث آن می شود، چرخه رشد مو را مختل می کند. با این حال، تلوژن افلوویوم بسیار شایع است و همچنین می تواند ناشی از استرس شدید جسمی یا روحی باشد. بنابراین، یک بیماری (به عنوان مثال، عفونت کووید-19) یا رویدادهای آسیب زا (به عنوان مثال، امتحانات مهم، طلاق، سوگ) برای ایجاد آن کافی است.
ریزش موی تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium) چه شکلی است؟
این وضعیت با ریزش مو به طور پراکنده در تمام پوست سر (و احتمالاً موهای صورت) ظاهر می شود. میزان ریزش مو می تواند نگران کننده باشد و در برخی موارد ممکن است موهایتان به قدری نازک شوند که پوست سر خود را ببینید. با این حال، نباید التهاب یا نقاط طاسی را مشاهده کنید، اما ممکن است تریکودینیا (احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن) را تجربه کنید.
نکته مهم: ریزش موی تلوژنی معمولاً پس از کاهش رویداد استرس زا، تقریباً در عرض 3 ماه به طور خود به خود برطرف می شود. اگر میزان استرس زندگی خود را کاهش دادید اما در مدت 4 تا 6 ماه هیچ بهبودی در ریزش مو مشاهده نکردید، مراجعه به متخصص مو ایده خوبی است.
آیا رژیم غذایی جدیدی را امتحان کرده اید؟
رژیم غذایی محدود کننده یا نامتعادل می تواند موهای شما را از مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و سلامت محروم کند. بنابراین، تارهای موی شما ممکن است شروع به ریزش کنند، زیرا کمبود ویتامین می تواند باعث ریزش مو شود. اگر در چند ماه گذشته رژیم غذایی سختی را شروع کرده اید یا وعدههای غذایی متعادلی مصرف نکرده اید، ممکن است دلیل ریزش موی شما همین باشد. علاوه بر این، داروهای محبوب کاهش وزن مانند Wegovy نیز می توانند در برخی از بیماران باعث ریزش مو شوند.
ریزش مو ناشی از کاهش وزن به چه صورت است؟
کاهش وزن قابل توجه می تواند باعث ریزش مو شود، به خصوص نازک شدن موهای کل پوست سر. شما نباید شاهد لکه های طاسی موضعی، عقب رفتن خط رویش مو یا شقیقه یا پهن شدن فرق سر باشید.
نکته مهم: آزمایش خون ریزش مو می تواند به شما بگوید که آیا کمبودهای تغذیه ای قابل توجهی دارید که باعث ریزش مو می شود. همچنین می تواند به شما در تعیین اینکه آیا مشکل تیروئید دارید که می تواند منجر به نازک شدن مو شود، کمک کند.
مصرف مکملهای ویتامین یا مواد معدنی وقتی کمبود ندارید، به بهبود ریزش مو کمک نمیکند و در برخی موارد، حتی اگر کمبود داشته باشید، به رشد کامل مجدد منجر نمیشود. بنابراین، حتی اگر قصد کاهش وزن دارید، سعی کنید برای داشتن موهای سالم، رژیم غذایی متعادلی داشته باشید.
آیا پوست سر شما خارشدار، حساس یا ملتهب است؟
گاهی اوقات، علت ریزش موی گسترده یا موضعی شما میتواند به سادگی به یک مشکل در پوست سر مربوط باشد. درماتیت سبورئیک میتواند منجر به التهابی شود که باعث ریزش بیشتر مو در کل پوست سر شما شود. همچنین، پسوریازیس پوست سر، اگزما یا فولیکولیت پوست سر میتوانند منجر به ریزش مو در مناطق آسیبدیده سر شما شوند.
علائم مشکلات رایج پوست سر چیست؟
هر مشکل پوست سر علائم خاص خود را دارد. با این حال، اگر دچار نوعی از آن هستید که باعث ریزش مو می شود، می توانید انتظار التهاب، قرمزی یا تحریک در پوست سر خود داشته باشید. همچنین ممکن است پوسته های نقره ای، سفید یا زرد و چرب را در موهای خود مشاهده کنید.
چرک، جوش یا ضایعات کوچک و چرکی غیر معمول نیستند. در اکثر موارد، شما احساس ناراحتی مانند خارش پوست سر، سوزش، سوزن سوزن شدن، درد یا حساسیت را تجربه خواهید کرد.
نکته: اگر متوجه پوسته پوسته شدن، تحریک یا التهاب روی پوست سر خود شدید، از محصولات موی دارویی مانند شامپو نیتروزور استفاده کنید. همچنین، روغن های رشد مو مانند روغن نعناع برای مو یا روغن درخت چای نیز ممکن است به تسکین علائم شما کمک کند. با این حال، اگر در عرض چند روز از درمان خانگی هیچ بهبودی مشاهده نکردید، بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید، زیرا ممکن است به داروهای تجویزی نیاز داشته باشید.
آیا مدل موهای سفت و محکم را زیاد استفاده می کنید؟
بستن مداوم مو به شکل سفت، مانند گوجهای یا دم اسبی، میتواند باعث ریزش مو شود. این مدل موها ریشه مو را کشیده و به فولیکولهای مو آسیب میزنند. این آسیب باعث توقف رشد مو در مناطقی میشود که بیشترین کشش روی آنها وجود دارد.
نشانههای اصلی مشکلات تیروئید کدام هستند؟
دو نوع اصلی از مشکلات تیروئید وجود دارد: پرکاری تیروئید (تولید بیش از حد هورمون) و کم کاری تیروئید (تولید کم هورمون). مورد اول هایپرتیروئیدیسم و مورد دوم هیپوتیروئیدیسم نامیده می شود.
در اغلب موارد، این شرایط ناشی از اختلالات خود ایمنی تیروئید مانند بیماری گریوز (همچنین به نام بیماری Basedow) یا تیروئیدیت هاشیموتو است که در آن سیستم ایمنی بدن به تیروئید حمله می کند. اما آنها همچنین می توانند ناشی از گره های تیروئید (توده ها)، سطوح بالای ید، درمان با برخی داروهای خاص (به عنوان مثال لیتیوم، تداخل کننده ها، آمیودارون)، التهاب تیروئید، تغییرات هورمونی ناشی از بارداری و زایمان یا به ندرت سرطان تیروئید باشند.
اختلالات تیروئید چگونه باعث ریزش مو می شود؟
هورمون های تیروئید نقش مهمی در رشد و سلامت فولیکول های مو دارند. در ادامه به مکانیسم هایی اشاره می شود که در آنها اختلال در عملکرد تیروئید می تواند باعث ریزش مو شود.
اختلال در چرخه رشد مو
در یک فرد سالم، مو دارای چرخه طبیعی رشد، استراحت و ریزش است. اما اگر این چرخه مختل شود، ریزش بیش از حد مو رخ می دهد. هم کم کاری تیروئید (در اکثر موارد) و هم پرکاری تیروئید می توانند با کوتاه کردن مرحله رشد و ریزش بیشتر موها نسبت به حالت عادی، باعث تلوژن افلوویوم شوند.
کاهش جریان خون در پوست سر
کاهش طولانی مدت سطح هورمون های تیروئید می تواند بر گردش خون، از جمله به مویرگ های پوست سر شما تأثیر بگذارد. علاوه بر این، آنها همچنین می توانند فعالیت متابولیک شما را کاهش دهند. هر دوی این فرآیندها می توانند منجر به رسیدن اکسیژن و مواد مغذی کمتر به فولیکول های موی شما شوند و در نتیجه رشد موهای شما را کند کرده و استحکام و ضخامت تار مو را کاهش دهند.
خشک و شکننده شدن موها
کم کاری تیروئید (کمبود هورمون تیروئید) می تواند بر تولید چربی طبیعی (سبوم) پوست سر و مو که برای حفظ رطوبت آنها ضروری است، تأثیر منفی بگذارد. بنابراین، می تواند منجر به موهایی خشک، شکننده، زبر و کدر شود که به راحتی شکسته می شوند.
از طرف دیگر، پرکاری تیروئید (تولید بیش از حد هورمون تیروئید) می تواند باعث شود تارهای مو نازک تر از حد معمول شوند، استحکام آنها را کاهش دهد و ریزش مو را افزایش دهد. بنابراین، یک اختلال تیروئیدی ممکن است دلیل نازکی و شکنندگی بیشتر موهای شما باشد.
افزایش ریسک ریزش مو به دلیل خود ایمنی
آلوپسی آرهآتا نوعی ریزش مو با عامل خود ایمنی است، به این معنی که گلبولهای سفید خون به فولیکولهای مو حمله میکنند.
در حالی که برای تعیین ماهیت دقیق رابطه بین آلوپسی آره آتا و سایر بیماریهای خود ایمنی به تحقیقات بیشتری نیاز است، مطالعات نشان دادهاند که ارتباطی بین این نوع ریزش مو و اختلالات تیروئید خود ایمنی مانند تیروئیدیت هاشیموتو یا بیماری گریوز وجود دارد.
در بیش از 50 درصد بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید، آلوپسی آره آتا دیده شده است، در حالی که تقریباً 5 درصد از بیماران مبتلا به این بیماری، کم کاری تیروئید مرتبط با بیماری هاشیموتو را تجربه میکنند.
عدم توازن در تولید هورمون
هورمون های تیروئید در تولید هورمون مردانه دی هیدروتستوسترون (DHT) نقش دارند. تولید بیش از حد DHT منجر به آلوپسی آندروژنیک (طاسی با الگوی مردانه) می شود. همچنین، اختلالات تیروئید می توانند بر متابولیسم و در دسترس بودن استروژن تأثیر بگذارند و از عملکردهای محافظتی و تحریک کننده رشد مو بر روی فولیکول های مو جلوگیری کنند.
در نهایت، زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به بیماری گریوز هستند. تغییرات هورمونی متعدد در بدن آنها (از جمله افزایش تولید هورمون تیروئید برای کمک به رشد و نمو جنین) می تواند علائم آن را پنهان کند و تشخیص به موقع را دشوارتر سازد. به همین دلیل، مشکلات تیروئید ممکن است در دوران بارداری باعث ریزش مو شود.
یک مطالعه نشان می دهد که 31.25 درصد از زنان مبتلا به الگوی طاسی زنانه همچنین کم کاری تیروئید را تجربه می کنند. مطالعه دیگری که روی زنان و مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک انجام شد، نشان داد که میزان اختلالات تیروئید در بیماران بالای 40 سال، 50 درصد است . در حالی که نظریه هایی وجود دارد که اختلالات تیروئید می تواند علائم را در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به آلوپسی آندروژنیک هستند، تحریک یا تشدید کند. برای تأیید این اثر و درک بهتر شرایط آن به تحقیقات بیشتری نیاز است.
چه کسی در خطر ریزش موی ناشی از تیروئید است؟
ریزش موی ناشی از تیروئید در زنان شایع تر است. دلیل این امر این است که زنان تا ۵۰۰ درصد بیشتر در معرض اختلالات تیروئید هستند که می تواند منجر به ریزش مو شود. مطالعات نشان داده است که پرکاری تیروئید در ۱.۵ درصد از زنان و ۰.۵ درصد از مردان وجود دارد، در حالی که کم کاری تیروئید در ۳ درصد از مردان و ۱۰.5 درصد از زنان رخ می دهد.
اختلالات تیروئید همچنین با افزایش سن (به ویژه بعد از ۶۰ سالگی) و همچنین در زنان باردار و پس از زایمان، بیشتر احتمال دارد. افرادی که اختلالات مادرزادی تیروئید دارند، بدیهی است که بسته به شدت بیماری، در معرض خطر بیشتری برای ریزش مو قرار دارند. همچنین افرادی که سابقه خانوادگی اختلال تیروئید دارند یا به بیماریهای خاصی مانند دیابت نوع ۱، سندرم ترنر یا یک بیماری خود ایمنی مبتلا هستند.
علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که اختلالات تیروئید ممکن است در ایجاد آلوپسی آندروژنتیک زودرس یا بدتر شدن علائم آن در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری هستند، نقش داشته باشد (اگرچه برای درک ماهیت ارتباط آنها به شواهد بیشتری نیاز است).
آیا موی ریخته شده ناشی از تیروئید دوباره رشد می کند؟
تحقیقات نشان داده است که برخی افراد می توانند انتظار داشته باشند که چند ماه پس از شروع درمان برای کنترل وضعیت تیروئیدی که باعث ریزش مو شده، شاهد رویش مجدد مو باشند. با این حال، این رویش مجدد ممکن است گاهی اوقات ناقص باشد و در برخی بیماران اصلا اتفاق نیفتد. به همین دلیل، تشخیص زودهنگام مشکلات تیروئید بسیار مهم است، زیرا نه تنها می تواند به شما کمک کند تا وضعیت خود را سریعتر و با آسیب کمتری به بدن کنترل کنید، بلکه می تواند به شما کمک کند تا ریزش موی خود را در مراحل اولیه محدود کنید.
ریزش مو ناشی از مشکلات تیروئید چگونه درمان می شود؟
از آنجایی که ریزش مو به علت مشکلات تیروئید نوعی از ریزش موی سیستمیک است، بهترین کار برای درمان آن، برطرف کردن علت زمینهای است. این یعنی کنترل کردن وضعیت تیروئید که به طور قابل توجهی احتمال رویش مجدد مو را افزایش میدهد. با این حال، این اتفاق برای همه بیماران مبتلا به اختلالات تیروئید رخ نمیدهد.
نوع درمان برای متعادل کردن هورمونهای تیروئید و کنترل علائمی مانند ریزش مو، به وضعیت خاص شما بستگی دارد. برای دریافت مناسبترین درمان، باید به یک متخصص غدد (Endocrinologist) مراجعه کنید. پزشک آزمایشهای لازم را انجام داده، تشخیص لازم را میدهد و ممکن است یکی از گزینههای درمانی زیر را پیشنهاد کند:
درمان کمکاری تیروئید
لووتیروکسین (Levothyroxine) داروی استاندارد برای درمان کمکاری تیروئید است. این داروی خوراکی به صورت روزانه مصرف میشود و جایگزین هورمون تیروکسین میشود که به طور طبیعی توسط تیروئید ساخته میشود اما در افراد مبتلا به کمکاری تیروئید به میزان کافی تولید نمیشود. لتروکسین بیخطر است و در صورت عدم مصرف بیش از حد دوز توصیه شده، میتوان آن را به مدت طولانی مصرف کرد.
درمان پرکاری تیروئید
اگر تیروئید شما بیش از حد فعال باشد، ممکن است نوعی دارو به نام تیونامید برای جلوگیری از تولید بیش از حد هورمون به شما توصیه شود. در صورتی که بیماری شما پیشرفتهتر باشد، ممکن است برای کاهش تولید هورمون به درمان با ید رادیواکتیو، نوعی رادیوتراپی که برخی از سلولهای تیروئید شما را از بین میبرد، نیاز داشته باشید.
برای پرکاری تیروئید شدید که به درمانهای غیرجراحی به خوبی پاسخ نمیدهد، ممکن است جراحی برای برداشتن بخشی یا کل تیروئید نیز به شما پیشنهاد شود. اگر این عمل را انجام دهید، ممکن است برای جبران این موضوع که دیگر هورمون تیروئید تولید نمی کنید، تا آخر عمر نیاز به مصرف لووتیروکسین داشته باشید.
با اینکه درمان تیروئید انجام دادهام، اما موهایم دوباره رشد نمیکند، چه باید کرد؟
اگر بعد از چند ماه درمان تیروئید ریزش مو همچنان ادامه داشت، برای تشخیص دقیق به متخصص تریکولوژی (trichologist) مراجعه کنید. آنها بررسی میکنند که آیا کمپشتی مو واقعا به خاطر مشکل تیروئید است یا نوع دیگری از ریزش مو (آلوپسی) دارید. بعد از تشخیص درست، ممکن است پزشک موارد زیر را توصیه کند:
مینوکسیدیل (Minoxidil): این دارو باعث گشاد شدن رگ های خونی در پوست سر شده و به رسیدن اکسیژن و مواد مغذی بیشتر به فولیکول های مو کمک می کند. مینوکسیدیل در درمان آلوپسی آندروژنیک (ریزش موی ارثی) موثر است و ممکن است به درمان آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکه ای)، تلوژن افلوویوم (ریزش موی ناگهانی) و تریکشین آلوپسی (ریزش موی ناشی از کشش) نیز کمک کند.
فیناسترید (Finasteride): این دارو با کاهش سطح دی هیدروتستوسترون (DHT) در خون، در برابر آلوپسی آندروژنیک بسیار موثر است.
کرم های استروئیدی: کورتیکواستروئیدها می توانند التهاب ناشی از بیماری های خود ایمنی را کاهش داده و به رشد مجدد مو کمک کنند.
لیزر درمانی قرمز برای رشد مو: این روش درمانی با استفاده از پرتوهای متمرکز نور قرمز، میتوکندری سلول های شما را فعال کرده و به آنها کمک می کند انرژی بیشتری را به فولیکول های مو منتقل کنند.
پی آر پی (PRP) برای مو: در این روش پلاسمای غنی از پلاکت از خون خود شما استخراج شده و به پوست سر تزریق می شود. PRP حاوی عوامل رشد فراوانی است که می تواند به رشد مو و جلوگیری از نازک شدن آن کمک کند.
کاشت مو: اگر هیچ یک از روش های غیر جراحی برای شما موثر نبود، نگران نباشید. در صورتیکه شرایط مناسب را داشته باشید، کاشت مو می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. جراحی کاشت مو ساده و بسیار موثر است.
منابع:
https://www.consultant360.com/article/endocrinology/alopecia-areata-and-hypothyroidism
https://www.btf-thyroid.org/hair-loss-and-thyroid-disorders
https://academic.oup.com/bjd/article-abstract/142/4/633/6689708?login=false
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4362.1994.tb02921.x
https://www.mdpi.com/2077-0383/12/3/1115
https://link.springer.com/article/10.1007/s40257-022-00729-5
https://www.nature.com/articles/s41572-020-0184-y
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568997214000196
https://www.researchgate.net/publication/26562191_Thyroid_Disorders_Etiology_and_Prevalence
https://www.nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism/causes
https://www.nhassurance.com/diseases-conditions/thyroid-disorder
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07853890.2016.1180426
https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/pregnancy-thyroid-disease
https://www.gendermedjournal.it/archivio/3245/articoli/32148
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hypothyroidism
https://www.nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism/treatment
https://www.btf-thyroid.org/diets-and-supplements-for-thyroid-disorders