ویتامین E یک ماده مغذی ضروری برای سلامت مو است. به همین دلیل، اغلب برای بهبود استحکام و درخشش مو، مصرف غذاهای غنی از ویتامین E مانند انبه، آووکادو و بادام توصیه می شود.
کمبود ویتامین E در دنیای غرب نادر است. با این حال، همچنان بسیاری از افراد را که دارای مشکلات سلامتی مانند فیبروز کیستیک هستند تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر این، تخمین زده می شود که تقریباً ۹۰ درصد از افراد بالای ۴۰ سال سطح پایین ویتامین E دارند.
برای داشتن موهای سالم، چطور می توانید از ویتامین E محلول در چربی به اندازه کافی دریافت کنید؟ در این متن به موارد زیر می پردازیم:
- تاثیرات ویتامین E روی مو
- چه نوع ریزش مویی را برطرف می کند
- سرعت اثرگذاری ویتامین E
- مقدار مورد نیاز برای داشتن موهای سالم
آیا ویتامین E برای موی شما مفید است؟
بله! ویتامین E برای حفظ رشد مو ضروری است. عملکرد اصلی آن به عنوان یک آنتی اکسیدان است. ویتامین هایی با خاصیت آنتی اکسیدانی مانند ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم می توانند از استرس اکسیداتیو جلوگیری کنند که با آلوپسی آره آتا مرتبط است.
علل آلوپسی آره آتا هنوز به طور کامل شناخته نشده است. اغلب اوقات به عنوان یک بیماری خود ایمنی در نظر گرفته میشود که در آن گلبول های سفید خون به فولیکول های مو حمله می کنند. با این حال، شواهد همچنین نشان می دهد که سطوح پایین ویتامین E یک عامل بالقوه برای این نوع ریزش مو است.
شرایطی مانند فیبروز کیستیک، پانکراتیت(آماس لوزالمعده) و بیماری کبد می تواند منجر به کمبود ویتامین E شود. این شرایط جذب ویتامین E را برای بدن دشوارتر می کند و باعث ریزش مو در بیماران می شود.
ویتامین E چه کاری برای موهای شما انجام می دهد؟
ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان، رادیکال های آزاد را که به سلول های فولیکول مو آسیب می رسانند، خنثی می کند. رادیکال های آزاد نوعی اتم یا مولکول هستند که دارای تعداد فردی الکترون هستند. این باعث می شود آنها بسیار واکنش پذیر و ناپایدار باشند و منجر به واکنش های مخرب در بدن شما شود که به عنوان استرس اکسیداتیو شناخته می شود. استرس اکسیداتیو می تواند باعث آسیب سلولی شود که به صورت آلوپسی (ریزش مو) ظاهر می شود.
همه رادیکال های آزاد مضر نیستند. برخی از آنها به سیستم ایمنی بدن شما در مبارزه با بیماری کمک می کنند. بنابراین برای سلامتی شما، بدن شما باید از تعادل خوبی بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها برخوردار باشد. این جایی است که ویتامین E وارد می شود.
ویتامین E الکترون های آزاد را از رادیکال های آزاد پاک می کند و زنجیره هایی که می توانند باعث آسیب سلولی شوند را میشکند و از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند. این از فولیکول های موی شما محافظت می کند و به طور بالقوه از برخی شرایط ریزش مو جلوگیری می کند یا آنها را معکوس می کند.
ویتامین E چه نوع ریزش مویی را میتواند درمان کند؟
تنها نوع ریزش مو که به طور قطع با درمان موفقیت آمیز ویتامین E مرتبط است، آلوپسی آره آتا است. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ویتامین E بتواند سایر انواع ریزش مو مانند آلوپسی آندروژنتیک یا تلوژن افلوویوم را درمان کند.
به همین دلیل، قبل از شروع هر دوره درمانی، مهم است که علت ریزش موی خود را مشخص کنید.
آیا مصرف مکملهای ویتامین E میتواند ریزش مو را کاهش دهد؟
یک مطالعه نشان داده است که مصرف مکمل ویتامین E میتواند رشد مو را در بیماران مبتلا به آلوپسی آرهآتا (نوعی ریزش مو سکهای) بهبود بخشد. از آنجایی که آلوپسی آرهآتا با استرس اکسیداتیو مرتبط است، جای تعجب نیست که ویتامین E به درمان این بیماری کمک میکند.
در حال حاضر، بعید است که مصرف مکملها بتوانند باعث رشد مو در افرادی شوند که کمبود ویتامین ندارند. تحقیقات ما در مورد ویتامینهای مؤثر بر رشد مو نشان میدهد که ویتامین E تنها مکملی است که تاثیر قابل توجهی در این زمینه داشته است. با این حال، این نتیجه تنها در یک مطالعه به دست آمده و ممکن است این روش برای همه افراد کارساز نباشد.
ویتامین E چقدر سریع روی رشد مو تاثیر می گذارد؟
مطالعات نشان داده است که تاثیر ویتامین E بر رشد مو به زمان نیاز دارد. در تحقیقی، دانشمندان رشد مو را در دو دوره ۴ ماهه و ۸ ماهه پس از شروع مصرف مکمل مورد بررسی قرار دادند. آنها دریافتند که تعداد موها در ۸ ماهگی به طور قابل توجهی بیشتر از ۴ ماهگی بوده است. این یافته حاکی از آن است که مصرف روزانه مکمل ویتامین E باید بیشتر از ۴ ماه ادامه داشته باشد تا نتایج آن قابل مشاهده شود.
مقدار توصیه شده مصرف ویتامین E برای کمک به رشد مو چقدر است؟
سازمان خدمات درمانی ملی انگلستان (NHS) مصرف روزانه ۴ میلی گرم ویتامین E برای مردان و ۳ میلی گرم برای زنان را توصیه می کند. بدن انسان می تواند ویتامین E را برای استفاده در آینده ذخیره کند، بنابراین معمولا نیازی به مصرف بیشتر از این مقدار توصیه شده نیست.
شرکت کنندگان در مطالعه ای که به آن اشاره شد، دوز بسیار بالاتری از ویتامین E (۱۰۰ میلی گرم) را به صورت روزانه مصرف کردند. اما مصرف بیش از حد ویتامین E خطرات زیادی به همراه دارد. مصرف دوزهای بالای مکمل ویتامین E ممکن است منجر به مسمومیت با ویتامین E شود که عوارض جدی مانند لخته شدن خون و سکته را در پی دارد.
علاوه بر این، مسمومیت با ویتامین E در واقع می تواند باعث ریزش مو شود. این مورد شبیه به عوارض مصرف بیش از حد ویتامین A برای مو است. بنابراین، قبل از مصرف بیشتر از مقدار توصیه شده ویتامین E، به خصوص اگر بیماری زمینه ای دارید، حتما در مورد هر دوره درمانی با پزشک مشورت کنید.
غذاهای سرشار از ویتامین E
تحقیقات نشان داده است که مصرف بیش از حد ویتامین E موجود در مواد غذایی، مسمومیت ایجاد نمی کند. بنابراین، بهترین راه برای افزایش سطح ویتامین E بدن، رژیم غذایی است.
در اینجا لیستی از غذاهای سرشار از ویتامین E را مشاهده می کنید که به طور طبیعی سطح این ماده مغذی را در بدن شما بالا می برند:
- روغن آفتابگردان
- روغن زیتون
- تخمه آفتابگردان
- بادام
- بادام زمینی
- کره بادام زمینی
- اسفناج
- کدو تنبل
- فلفل قرمز
- مارچوبه
- انبه
- آووکادو
ویتامین های دیگر برای رشد مو
ویتامین E تنها مکملی است که تاثیر مثبت آن روی رشد مو در افرادی که کمبود مواد مغذی ندارند، ثابت شده است. بسیاری از مواد مغذی دیگر نیز بسته به میزان مصرفشان، می توانند به رشد مو کمک یا آن را مختل کنند.
آیا به اندازه کافی ویتامین E برای موهایتان دریافت می کنید؟
مگر اینکه به آلوپسی آره آتا مبتلا باشید، احتمالا ویتامین E کافی برای داشتن موهای سالم را دارید. حتی اگر به آلوپسی آره آتا مبتلا باشید، کمبود ویتامین E تنها یکی از دلایل احتمالی این عارضه است – بنابراین لزوماً مسیر درمانی درستی نیست.
بهترین راه برای پیدا کردن دوره درمانی مناسب، صحبت با یک تریکولوژیست متخصص است. آنها می توانند علت ریزش موی شما را تشخیص داده و یک برنامه درمانی شخصی سازی شده برای شما ایجاد کنند.
منابع:
https://lpi.oregonstate.edu/mic/micronutrient-inadequacies/overview
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijd.14753
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22986950
https://cystic-fibrosis.com/living/hair-loss
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929555
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2072864
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819075
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-e
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18997197