ریزش مو مشکلی است که بر روی افراد زیادی تاثیر می گذارد، طبق آمار بیش از 35 میلیون مرد و 21 میلیون زن در سراسر دنیا از این مشکل رنج می برند. بسیاری از افراد نمی خواهند عقب بنشینند و تماشاگر کم پشت شدن موهایشان باشند. به همین دلیل است که روش های درمانی مختلفی برای احیا و رویش مجدد مو وجود دارد.
اگر شما هم جزو یکی از میلیونها نفری هستید که دچار ریزش مو شدهاند، احتمالا تحقیقات زیادی در مورد راه های متوقف کردن آن انجام داده اید.
بیشتر افراد مبتلا به ریزش مو با داروهای بدون نسخه و روش های درمانی موضعی مانند محلول Minoxidil یا شامپوهای تقویت کننده مو شروع می کنند. اگر به برخی از این محصولات تقویت مو نگاه کرده باشید، احتمالا با ماده ای به نام کتوکونازول برخورد کرده اید.
کتوکونازول یک داروی ضد قارچ است که به طور معمول برای درمان عفونت های پوستی به کار می رود. با این حال، برخی مطالعات اولیه نشان داده اند که این دارو ممکن است به درمان ریزش موی آقایان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک مردانه (طاسی الگوی مردانه) کمک کند.
در ادامه این متن، اطلاعاتی در مورد ماهیت کتوکونازول، نحوه استفاده از آن برای جلوگیری از ریزش مو و همچنین عوارض جانبی احتمالی آن را خواهید یافت.
کتوکونازول چیست؟
کتوکونازول یک داروی بدون نسخه است که به طور معمول برای درمان عفونت های قارچی مانند پای ورزشکاران و کچلی استفاده می شود.
این دارو به صورت قرص یا کرم وجود دارد و در حال حاضر تنها در مواردی که سایر داروهای ضد قارچ مؤثرتر قابل استفاده نیستند، کاربرد دارد.
همچنین می توانید کتوکونازول را به شکل شامپو پیدا کنید. شامپو کتوکونازول برای کمک به درمان عفونت های قارچی پوست سر، درماتیت سبورئیک یا شوره سر به بازار عرضه می شود.
آیا می توانید از کتوکونازول برای ریزش مو استفاده کنید؟
چه ریزش موی منطقه ای (آلوپسی آره آتا)، ریزش موی سکه ای (تلوژن افلوویوم) یا ریزش موی ارثی (آندروژنیک آلوپسی) داشته باشید، ریزش مو می تواند به اعتماد به نفس شما آسیب بزند. اگر متوجه ریزش موهای خود شده اید، طبیعی است که به دنبال راه حلی سریع باشید.
برخی مطالعات اولیه در مورد توانایی کتوکونازول در کمک به افراد مبتلا به ریزش مو انجام شده است. نتایج اکثر این مطالعات در زمینه درمان ریزش مو امیدوار کننده بوده است.
برای نمونه، یک مطالعه اثر کتوکونازول را با مینوکسیدیل، یکی دیگر از درمانهای رایج موضعی ریزش مو، مقایسه کرد. این مطالعه نشان داد که وقتی 2 درصد از کتوکونازول استفاده شد، در بهبود تراکم مو و افزایش اندازه و نسبت فولیکولهای مو، نتایجی بسیار شبیه به مینوکسیدیل ایجاد کرد.
همچنین، یک بررسی سیستماتیک از هفت مطالعه که شامل آزمایش بر روی حیوانات و انسان میشد، نشان داد که کتوکونازول میتواند منجر به بهبود تراکم مو شود و به عنوان یک گزینه امیدوارکننده برای درمان ریزش موی الگوی مردانه به نظر برسد.
کتوکونازول چگونه کار میکند؟
تحقیقات روی اینکه آیا کتوکونازول باعث رشد مو می شود هنوز در حال انجام است، به همین دلیل بسیاری از متخصصان هنوز در حال تصمیم گیری در مورد نحوه عملکرد آن برای جلوگیری از ریزش مو و کمک به رشد مجدد مو هستند.
یک مقاله نشان می دهد که کتوکونازول با قطع مسیرهای دی هیدروتستوسترون (DHT) به پوست سر برای جلوگیری از ریزش موی مرتبط با DHT مانند ریزش موی الگوی مردانه و ریزش موی الگوی زنانه عمل می کند.
کتوکونازول همچنین دارای خواص ضد التهابی است، به همین دلیل به طور رایج برای درمان عفونت های قارچی استفاده می شود. با کاهش التهاب پوست سر، همچنین قادر به کاهش ریزش مو و کمک به رشد مجدد مو است.
آیا زنان می توانند از کتوکونازول برای درمان ریزش مو استفاده کنند؟
به طور معمول، به دلیل تأثیری که تصور می شود کتوکونازول روی DHT دارد، زنان مبتلا به ریزش موی ارثی زنانه معمولا از آن استفاده نمی کنند. با این حال، در یک مطالعه کوچک روی ۲۰ بیمار، محلول موضعی ۲% کتوکونازول تجویز شد و برای درمان ریزش موی زنانه موثر تشخیص داده شد، اما سرعت اثر آن نسبت به مردان بسیار کندتر بود.
بسیاری از این مطالعات اولیه در مورد کتوکونازول بسیار امیدوارکننده هستند و نشان می دهند که این درمان به دلیل خواص ضد التهابی که دارد، در درمان ریزش موی ارثی در هر دو جنس زن و مرد، موثر است. با این حال، تحقیقات روی این درمان هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارد.
برای اینکه این درمان به طور گسترده برای ریزش مو تجویز شود، به تحقیقات محکمتری برای تأیید برخی از این ادعاهای اولیه نیاز است.
عوارض جانبی کتوکونازول چیست؟
هنگام مصرف کتوکونازول، احتمال کمی وجود دارد که دچار برخی عوارض جانبی شوید. شایع ترین عارضه جانبی، تحریک پوستی است که می تواند باعث چرب شدن یا خشکی پوست سر یا تغییر غیرطبیعی بافت مو شود.
همچنین احتمال دارد به کتوکونازول حساسیت داشته باشید که به صورت خارش شدید، جوش، سرگیجه یا تورم صورت، زبان یا گلو ظاهر شود.
اگر فکر می کنید علائم واکنش آلرژیک دارید، توصیه می کنیم در اسرع وقت به پزشک عمومی خود مراجعه کنید.
روشهای درمانی برای ریزش مو
اگر فکر میکنید که کتوکونازول برای شما مناسب نیست، یا دوست دارید در مورد گزینههای مختلفی که در دسترس هستند، تحقیق بیشتری کنید، موارد زیادی برای انتخاب وجود دارد.
محصولات تقویت مو
ریزش مو علل مختلفی داره، مثل کمبود مواد معدنی. در چنین مواقعی، برای اینکه موهاتون دوباره رشد کنه و از ریزش بیشتر جلوگیری کنین، می تونین از ویتامینهای تقويت مو، شامپو کافئین یا شامپو تقویت مو استفاده کنین.
مسدود کننده های DHT
برخی از محبوب ترین درمان های ریزش مو، فیناسترید و دوتاسترید هستند که هر دو قرص های خوراکی هستند که به صورت روزانه مصرف می شوند و مطالعات زیادی وجود دارد که اثربخشی آنها را در معکوس کردن ریزش مو ثابت می کند.
مینوکسیدیل موضعی
مینوکسیدیل مشابه کتوکونازول، یک محلول موضعی است که به صورت روزانه بر روی مناطقی از پوست سر که مو در آن ریزش پیدا کرده است، مالیده می شود.
کاشت مو
با این حال، اگر موهای شما به طور قابل توجهی ریخته است یا به دنبال راه حلی بلندمدت برای ریزش مو هستید، ممکن است کاشت مو را در نظر بگیرید. پیوند مو یک روش ساده است که در آن موهای سالم به مناطقی از پوست سر که دچار ریزش مو شده اید، کاشته می شود. این روش بسیار موثر است و در صورت انجام توسط متخصصان، می تواند ظاهری کاملا طبیعی را به همراه داشته باشد.
منابع:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9669136
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.13202
https://biomeddermatol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41702-019-0046-y