عوامل مختلفی می توانند باعث خارش گردن شوند – مانند اگزما، پسوریازیس و دیابت.
خارش گردن معمولاً نشانه چیز جدی نیست و به طور معمول به خودی خود برطرف می شود. با این حال، اگر خارش شما بیش از دو هفته ادامه پیدا کند یا از گردن به سایر نقاط بدن سرایت کند، ممکن است نشانه یک بیماری پوستی جدی تر یا آلرژی باشد.
خوشبختانه، درمان های خانگی و داروها می توانند علائم شما را کنترل کنند.
خارش گردن چی حسی دارد؟
خارش گردن باعث ایجاد حس ناخوشایندی می شود که شما را وادار به خاراندن می کند. شدت خارش می تواند از خفیف (نیاز به خاراندن گاه به گاه) تا شدید (تمایل دائمی به خاراندن) متغیر باشد. علائم خارش گردن به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
در کنار خارش گردن ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- قرمزی پوست
- احساس سوزش
- درد گردن
- بثورات، برآمدگی یا لکه ها
- پوست پوسته پوسته یا خشک
- پوست چرمی یا پوسته پوسته
- تورم
- ترک های پوستی
- آکانتوز نیگریکانس (لکه های صاف و سیاه شده پوست در اطراف چین های پوست)
با توجه به علت، شدت و مدت خارش نیز می تواند متفاوت باشد. خارش گردن معمولا ناشی از خشکی پوست موقتی است اما اگر علت آن یک بیماری زمینه ای پوستی باشد، علائم آن ممکن است بیش از دو هفته طول بکشد.
علت خارش گردن
خارش گردن دلایل مختلفی دارد که اکثر آنها بیخطر بوده و به راحتی قابل درمان هستند. با این حال، بیماریهای پوستی، مشکلات زمینهای سلامت، آلرژی و تماس با برخی مواد میتوانند باعث خارش مزمن (طولانی مدت) گردن شوند.
۱. خشکی پوست
در اکثر موارد، علت خارش گردن خشکی پوست است. دمای پایین، کولر، آب و هوای خشک، شنا در استخرهای کلردار، شستشوی بیش از حد و استفاده از برخی محصولات آرایشی میتوانند بر توانایی پوست برای حفظ رطوبت تأثیر بگذارند.
در موارد جدیتر، خشکی پوست میتواند ناشی از افزایش سن، عوارض جانبی دارو و برخی شرایط زمینهای باشد.
۲. اگزما
اگزما (درماتیت آتوپیک) یک بیماری التهابی پوستی است که باعث ایجاد لکههایی خارشدار، پوستهپوسته و فلسمانند روی پوست میشود.
این لکهها اغلب روی صورت، گردن، آرنج، دست یا پا ایجاد میشوند و همچنین میتوانند باعث علائمی مانند تورم و درد شوند.
۳. پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث ایجاد خارش میشود. این وضعیت زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن بیش از حد واکنش نشان میدهد و باعث چرخش سریع سلولهای پوستی میشود که منجر به ایجاد لکههای متورم و خارشدار میشود. با این حال، لازم به ذکر است که خارش با این بیماری دائمی نیست.
افراد مبتلا به پسوریازیس دورههای شعلهوری (زمانهایی که علائم فعال هستند) و بهبودی (زمانهایی که اصلاً علائمی را تجربه نمیکنید) را تجربه میکنند.
۴. درماتیت تماسی
خارش گردن همچنین میتواند به دلیل یک واکنش آلرژیک به نام درماتیت تماسی ایجاد شود. این عارضه باعث ایجاد بثورات خارشدار، تورم، کهیر (تاول) و قرمزی پوست میشود که معمولاً یک تا سه روز پس از تماس پوست با یک ماده حساسیتزا (مادهای که باعث آلرژی میشود) ایجاد میشود.
علل شایع درماتیت تماسی عبارتند از:
- لاتکس
- فلزات مانند نیکل یا برنج
- پیچک سمی یا بلوط سمی
- برخی عطرها یا بوها
- گزش حشرات
- پارچههای خارشدار یا زبر
- تیومرسال، ماده نگهدارندهای که در برخی آنتیبیوتیکهای موضعی یافت میشود
۵. شوک آلرژیک
شوک آنافیلاکتیک (همچنین به عنوان شوک آلرژیک شناخته می شود) یک وضعیت اورژانس پزشکی است که در اثر حساسیت به داروها، برخی غذاها (مانند بادام زمینی یا صدف) و نیش حشرات ایجاد می شود.
علائم اولیه شوک آنافیلاکتیک شامل کهیر (برجستگی های قرمز رنگ) و خارش در سراسر بدن است. این وضعیت در صورت عدم درمان فوری می تواند کشنده باشد. در صورت مشاهده علائم زیر در خود یا اطرافیانتان، باید سریعاً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:
- کهیر
- خارش
- تعریق
- خس خس سینه
- تورم صورت یا اندام (بازوها یا پاها)
- افت فشار خون
- ضربان قلب ضعیف یا سریع
- تهوع یا استفراغ
- اسهال
- سرگیجه
- از دست دادن هوشیاری
۶. انگلها و قارچها
همچنین، انگل ها و قارچ ها میکروارگانیسم هایی هستند که می توانند پوست را آلوده کرده و باعث خارش در سراسر بدن شوند. برخی از شایع ترین عفونت های انگلی و قارچی عبارتند از:
- گال: کنه ای که باعث بثورات، خارش و برجستگی های شبیه جوش روی پوست می شود.
- شپش سر: حشرات ریزی که روی پوست (اغلب روی پوست سر یا گردن) زندگی می کنند و باعث خارش و زخم می شوند.
- کرم حلقوی سر: قارچی که روی پوست سر زندگی می کند و باعث خارش، قرمزی و تحریک پوست، پاپول (برجستگی های قرمز) و گاهی اوقات ریزش مو می شود.
۷. شرایط زمینه ای
بروز برخی شرایط که بر کل بدن یا سایر نقاط آن تاثیر می گذارند، می تواند منجر به خارش گردن شود. خارش گردن می تواند نشانه ای از موارد زیر باشد:
- زونا: ویروسی که باعث ایجاد بثورات دردناک و خارش دار می شود.
- بیماری مزمن کلیه: این بیماری علاوه بر خارش، علائمی مانند تغییر در الگوی ادرار، بی اشتهایی، گرفتگی عضلات، تهوع و استفراغ و کاهش وزن را نیز به همراه دارد.
- دیابت: زمانی اتفاق می افتد که بدن شما نتواند به طور صحیح قند را تجزیه کند و منجر به علائمی مانند آسیب عصبی، کند شدن بهبود زخم، خارش و سوزن سوزن شدن در بازوها و پاها شود.
- بیماری انسداد مجاری صفراوی: زمانی ایجاد می شود که مجاری کیسه صفرا مسدود شوند و علائمی مانند خارش پوست، یرقان , تهوع، استفراغ، درد، تب و کاهش وزن بدون دلیل را ایجاد کند.
- بیماری های کبد : شرایطی مانند هپاتیت و سرطان کبد نیز می توانند باعث خارش پوست، یرقان، تورم شکم و تغییر در اجابت شود.
- بیماری تیروئید: کم کاری تیروئید (کم کاری تیروئید)، پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید) و سرطان تیروئید می توانند باعث خشکی و خارش پوست، تغییر وزن، خستگی و گواتر شوند.
۸. سرطان و درمان سرطان
گاهی اوقات خارش پوست میتواند نشانهای از سرطانهایی مانند سرطان پوست، خون، کبد، کیسه صفرا یا مجرای صفراوی باشد. همچنین، خارش پوست، زخمها و عفونتها عوارض جانبی شایع درمانهای سرطان مانند شیمیدرمانی، رادیوتراپی، ایمونوتراپی و درمان هدفمند نیز هستند.
۹. عوارض جانبی داروها
در برخی موارد، مصرف برخی داروها میتواند باعث خارش گردن شود. برخی از داروهایی که خارش را به عنوان عارضه جانبی ایجاد میکنند عبارتند از:
- مسکنهای قوی مانند اکسیکانتین (اکسیکدون)
- آنتیبیوتیکها مانند باکتریم (تریمتوپریم-سولفامتوکسازول) و پنیسیلین G (بنزیلپنیسیلین)
- مسدودکنندههای کانال کلسیم مانند نورواسک (آملودیپین) و پلندیل (فلودیپین)
- مسدودکنندههای بتا مانند تنورمین (آتنولول) یا لوپروسور (متوپرولول)
- داروهای ادرارآور مانند مایکروزاید (هیدروکلروتیازید)
- استاتینها مانند لیپیتور (آتورواستاتین) و لزکول ایکسال (فلوواستاتین)
- رقیقکنندههای خون مانند هپارین
۱۰. خارش روانزاد (Psychogenic Itch)
خارش روانزاد زمانی اتفاق میافتد که عوامل روانشناختی باعث ایجاد یا تشدید خارش میشوند. برای مثال، خارش پوست میتواند ناشی از شرایط سلامت روان مانند اختلال وسواس فکری-عملی (OCD)، اضطراب و افسردگی باشد. همچنین، استرس روانی میتواند باعث شعلهور شدن بیماریهای مزمن پوستی مانند اگزما و پسوریازیس شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
گرچه خارش گردن معمولا نشانهای جدی نیست، اما درک این موضوع که چه موقع برای دریافت کمک باید به پزشک مراجعه کنید، اهمیت دارد. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، به فکر تماس با پزشک خود باشید:
- علائمی که بیش از دو هفته طول میکشند یا زندگی روزمره شما را مختل میکنند.
- خارش بدتر میشود.
- داروهای بدون نسخه (OTC)، مرطوبکنندهها یا سایر درمانهای خانگی موثر نیستند.
- علائم دیگری از عفونت پوستی، مانند تورم، تب یا لرز.
هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید، او برای کمک به تشخیص و در صورت نیاز شروع درمان، آزمایشاتی را تجویز میکند. اگر وضعیت شما جدیتر باشد، پزشک شما ممکن است برای دریافت پشتیبانی بیشتر شما را به یک متخصص پوست (درماتولوژیست) یا یک متخصص آلرژی (متخصصی که در زمینه آلرژی تخصص دارد) ارجاع دهد.
درمان خارش گردن
هدف از درمان خارش، کاهش علائم و جلوگیری از عود مجدد آن است. برنامه درمانی دقیق شما به علت زمینهای خارش گردن بستگی دارد، اما ممکن است شامل درمانهای خانگی، داروها، اعمال پزشکی یا ترکیبی از هر سه مورد باشد.
درمانهای خانگی
اگر خشکی پوست باعث خارش گردن شود، متخصصان بهداشت اغلب درمانهای خانگی را به عنوان اولین خط درمانی توصیه میکنند. این درمانها همچنین میتوانند علائم بیماریهای پوستی زمینهای را کاهش دهند. راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:
مرطوب کننده: دو تا سه بار در روز، به خصوص بعد از حمام یا دوش گرفتن، از کرمها، روغنها یا لوسیونهای مرطوبکننده بدون حساسیت استفاده کنید.
عادات حمام کردن خود را تغییر دهید: حمام یا دوش کوتاه و ولرم بگیرید، از صابونهای ملایم استفاده کنید و برای تسکین علائم، حمام جو دوسر یا روغنهای حمام را امتحان کنید.
از کمپرس سرد استفاده کنید: برای کمک به بهبود تورم و خارش، یک کمپرس سرد و مرطوب را روی نواحی آسیب دیده قرار دهید. برای اگزما، درمان با کمپرس مرطوب شامل استفاده از کمپرسهای مرطوب و دارویی روی پوست بعد از حمام است.
از خاراندن خودداری کنید: جلوگیری از خاراندن خود میتواند به کاهش خطر ابتلا به عفونت پوستی کمک کند. پوشیدن لباسهای گشاد و اجتناب از گرما یا رطوبت نیز میتواند به محدود کردن دفعات خاراندن پوست کمک کند.
استفاده از داروهای بدون نسخه: کرم هیدروکورتیزون بدون نسخه یا آنتیهیستامینهای موضعی اغلب به کاهش خارش کمک میکنند. میتوانید این کرمها را به طور مستقیم روی پوست خود بمالید تا علائم را تحت کنترل نگه دارید.
چگونه از خارش مکرر گردن جلوگیری کنیم؟
خوشبختانه، کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از عود کردن خارش انجام دهید. استراتژیهای پیشگیری میتوانند پوست شما را مرطوب نگه دارند، سلامت پوست را تقویت کنند و از شعلهور شدن بیماریهای پوستی زمینهای جلوگیری کنند. موارد زیر را در نظر بگیرید:
- آب بیشتری بنوشید
- مصرف الکل را محدود کنید
- پوست خود را با محصولات ملایم و مرطوب کننده مرطوب و لایه برداری کنید
- از حمام یا دوش آب داغ بیشتر از ۱۰ دقیقه خودداری کنید
- در انتهای حمام روغن و صابون اضافه کنید
- استفاده از عطر، ادوکلن، لوازم آرایشی و محصولات زیبایی که ممکن است پوست را تحریک کنند، به حداقل برسانید
- استفاده از دستمالهای خشک کن با عطر یا مواد نگهدارنده اضافی را متوقف کنید
- لباسهای تنگ، خشن یا آزاردهنده نپوشید
- از یک دستگاه بخور در خانه خود استفاده کنید
- در طول روز از کرم ضد آفتاب یا لباس محافظ استفاده کنید
- تکنیکهای مدیریت استرس مانند مدیتیشن یا یوگا را امتحان کنید
بیماریهای ثانویه
خراشیدن مکرر یک ناحیه به دلیل اگزما، پسوریازیس یا هر خارش مزمن دیگری می تواند پوست را تحریک کرده و باعث زخم شدن آن شود، که این خود می تواند منجر به عفونت گردد. خطر ابتلا به عفونت در صورتی که خارش عارضه جانبی درمان سرطان یا نشانه اختلالی در سیستم ایمنی بدن شما باشد، بیشتر است.
همچنین ممکن است زخم شدن یا تغییرات دائمی در پوست شما ایجاد شود.
جمع بندی
خشکی پوست گردن یکی از دلایل اصلی خارش گردن است. با این حال، شرایط زمینهای مانند آلرژی، اگزما یا دیابت نیز میتوانند باعث خارش شوند. در حالی که خارش گردن نگران کننده نیست، اما اگر خارش شما بیش از دو هفته طول کشید یا بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید. آنها می توانند درمان را زودتر برای شما شروع کنند، که ممکن است شامل درمان های خانگی، داروها و روش های پزشکی باشد.